Politiebond ACP

27 september 2010

Toekomst van veiligheid van start

De ACP heeft op donderdag 16 september het oprichtingscongres van de Stichting Werknemersbelangen Vrede en Veiligheid (SWVV) gehouden. De veiligheidskoepel werd begin 2010 samen met de Bond voor defensiepersoneel ACOM opgericht. Tijdens het oprichtingscongres werd een blik op de toekomst geworpen.
Minister Hirsch Ballin gaf de nieuwe SWVV bij het oprichtingscongres een aantal onderwerpen mee om zich op te richten.

Minister Hirsch Ballin gaf de nieuwe SWVV bij het oprichtingscongres een aantal onderwerpen mee om zich op te richten.

Dagvoorzitter Gerd Leers ging als eerste spreker in op de actuele discussie over het politiebestel. Leers is een voorstander van een nationaal georganiseerde politie, maar waarschuwde: "Het is de dood in de pot voor de veiligheid als er landelijk wordt bepaald over wat de behoefte en inzet is in de regio." Minister Hirsch Ballin (BZK en Justitie) sloot zich hierbij aan. De minister benadrukte dat het een misverstand is "dat nationaal beheer betekent dat op nationaal niveau de inzet in wijken bepaald wordt."

Aandachtspunten
Hirsch Ballin gaf de nieuwe SWVV ook een aantal onderwerpen mee om zich op te richten. Bijvoorbeeld het op elkaar afstemmen en onderling erkennen van opleidingen in de veiligheidskolom om de mobiliteit van mensen te bevorderen. Ook kan de SWVV meedenken over een goed seniorenbeleid binnen de hele sector.

Voetbalelftal
Na de minister was het woord aan generaal-majoor Middendorp, de directeur DOPS (Directie Operaties, ministerie van Defensie). Middendorp benaderde de samenwerking tussen de veiligheidssectoren vanuit de praktijk. Juist in de praktijk vinden mensen elkaar. Dat maakt het makkelijker om over eigen grenzen heen te stappen. Hij vergeleek de veiligheidskolom met een voetbalelftal. Aan alleen sterspelers heb je niets. Pas als elke sterspeler bereid is om voor de andere door het stof te gaan, heb je een team. Defensie is bereid om zo een teamspeler te zijn.

Toekomstscenario
Professor Fijnaut, hoogleraar rechtswetenschappen in Tilburg, keek terug naar een toekomstscenario voor de politieorganisatie dat hij in 1985 maakte. Veel van wat hij daarin beschreef is uitgekomen of staat nu te gebeuren. Fijnaut ziet uitdagingen voor de veiligheidssector in de blijvende zorg voor openbare orde en rust. Daarnaast is er bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuwe stedelijke, flexibele criminaliteit. Hier moet de sector zich onder andere op gaan (in)richten.

Interactieve discussie
's Middags kwamen de deelnemers zelf aan het woord. Aan de hand van stellingen en vragen werd er gediscussieerd. Met behulp van de laptops van de `Group Decision Room' kon iedereen hieraan zijn bijdrage leveren. De belangrijkste uitkomst was dat de SWVV zich als eerste moet richten op de communicatie van de verschillende veiligheidssectoren onderling en het afstemmen van overkoepelende thema's.

Gerrit van de Kamp sloot de bijeenkomst af met een dankwoord aan alle aanwezigen. "Over een jaar kunnen we kijken waar de SWVV staat. Waar dat is, ligt aan iedereen die hier zit en die achter ons staat."
---