Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Fusarium Screen voor tulp

Agenda 27 sep 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en Plant Research International

Fusarium oxysporum f. sp. tulipae is de veroorzaker van 'zuur' in tulp. Deze ziekte veroorzaakt jaarlijks ongeveer 10 miljoen euro verlies in de branche, ondanks de vele inspanningen binnen de tulpensector. PPO en PRI ontwikkelen een Fusarium Screen voor tulp, waarmee de aantasting door een fluorescerend eiwit zichtbaar gemaakt kan worden.

De schimmelinfectie tast bollen aan die hierdoor op verschillende momenten in de keten gaan rotten. Daarnaast produceert de schimmel veel ethyleen. Dit plantenhormoon veroorzaakt gommen (plakkerige brei uit niet-aangetaste bollen), bloemverdroging in leverbare bollen en meer verklistering van het plantgoed. Ethyleen maakt tulpenbollen ook gevoeliger voor nieuwe aantastingen door Fusarium.

Om meer inzicht te krijgen in het zuurprobleem ontwikkelen PPO en PRI een Fusarium Screen voor tulp. Dit is een methode waarbij je met een fluorescerend eiwit in Fusarium het infectieproces in de bol kunt volgen.

Uit onderzoek is gebleken dat fusarium groeit tussen de cellen (zie foto) en dat er zeer veel sporenvorming is tussen de rokken van de bol. Komend jaar worden de verschillen onderzocht in gevoeligheid van cultivars en in agressiviteit van fusariumstammen. Ook wordt verder gekeken naar het effect van ethyleen.
Fusarium groeit tussen de cellen

---

Bron: www.kennisonline.wur.nl

Contact
Roselinde Duyvesteijn
roselinde.duyvesteijn@wur.nl

Lees meer:

* Poster - Opzet onderzoek: Fusarium screen voor tulp
* Poster: Aanpak 2010:
Fusarium screen voor tulp

* Projectbeschrijving KennisOnline:
Fusarium oxysporum in tulp