VU medisch centrum

Hoogleraar orale pathologie Isaäc van der Waal:

Je hebt elkaar nodig om tot resultaat te komen

24 september 2010

Kom niet bij hem voor een ingewikkelde kaakoperatie. 'Er zijn mensen die tien keer beter zijn.' Een schier eindeloze lijst aan publicaties. Maakt hem dat tot een groot onderzoeker? 'Nee hoor, ik haal geen miljoenen binnen aan projecten.' Prof. Isaäc van der Waal, hoofd van de afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie overziet ruim veertig jaar aan ontwikkelingen.

Onder het mompelen van 'ijdeltuit der ijdeltuiten' haalt hij een liber amoricum uit de kast. Verschenen bij zijn 65ste verjaardag, toen iedereen dacht dat hij afscheid zou nemen, gevuld met lovende bijdragen van vakgenoten over de hele wereld. 'Ach. Eigenlijk ben je gek om voor een lezing van een half uur op en neer te reizen naar Tokio. Maar de volgende keer zeg ik toch weer ja tegen een dergelijke uitnodiging.' Van der Waal was bestuurslid van nationale en internationale beroepsverenigingen, ontving een eredoctoraat in Boedapest, een lintje van Hare Majesteit, was tien jaar hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde , leidde tientallen jonge collega's op. Hij komt tot volle wasdom in de breedte van het vak. Daar waar hij patiëntenzorg, onderzoek, opleiding en onderwijs kan verbinden. Waar hij samenwerkingsverbanden tot stand brengt, iets wat hij als geen ander kan. 'We moeten ook wel, met een relatief kleine afdeling', luidt het nuchtere commentaar.

Kunstneus
De aandoeningen waar het vakgebied zich op richt, variëren van onschuldige wratjes in de mond tot mondkanker. De afdeling is altijd sterk bij oncologie betrokken geweest, zegt Van der Waal. Zijn eigen interesse en expertise liggen vooral bij de met het blote oog vaak zichtbare voorstadia van mondkanker. Kun je voorkomen dat dergelijke laesies daadwerkelijk in mondkanker overgaan?

Mondkanker is een relatief zeldzame kanker en vraagt om een multidisciplinaire aanpak van kno-arts, kaakchirurg, plastisch chirurg, radiotherapeut, internist-oncoloog, patholoog, radioloog, gespecialiseerde tandarts, mondhygiënist, verpleegkundige, maatschappelijk werker en nog vele anderen. Vandaar dat de behandeling in een beperkt aantal centra in Nederland is geconcentreerd, waar men in teamverband werkt. Een van die centra is VUmc. 'Kanker in je mond of in je gezicht kan heel ingrijpend zijn. Soms is het nodig een hele neus te amputeren. Dan gaat het team aan de slag om de neus te reconstrueren, bijvoorbeeld door een kunstneus te maken die aan een bril wordt vastgezet.' Er is winst geboekt in bestralingstechnieken en nieuwe chemotherapie, maar een grote doorbraak is tot op heden uitgebleven. 'De vijfjaarsoverlevingskans is niet heel veel beter dan veertig jaar geleden.' Van der Waal wijt dit aan de late herkenning van mondkanker. 'We doen wat we kunnen met specifieke nascholing aan huisartsen en tandartsen, maar kennelijk vallen juist risicogroepen buiten deze circuits.'
Orale pathologie
De specifieke expertise van Isaäc van der Waal ligt bij de orale pathologie. Tot op de dag van vandaag heeft hij een kleine subafdeling in het ziekenhuis met een eigen laborant en een secretaresse. Als zich ergens in het land en soms zelfs daarbuiten iets ingewikkelds voordoet op het gebied van afwijkingen in het mondgebied, gaat men ten rade bij Van der Waal. De unieke combinatie van een brede klinische ervaring en toegespitste expertise van microscopie heeft in de loop der jaren tot een eigen patiëntenstroom geleid.

Spreken en kauwen
Een onderdeel dat wel een enorme ontwikkeling laat zien, ligt in de reconstructieve sfeer. Eind jaren tachtig werd vol ongeloof gereageerd op de eerste patiënt met een implantaat. De man was in Spanje behandeld. "We spraken er schande van. Het was in strijd met alle wetten van de biologie om iets kunstmatigs in te brengen in een kaak. Nu is het een goed gecontroleerde behandeling met grote kans van slagen, die door honderden tandartsen en kaakchirurgen wordt uitgevoerd. Op de afdeling passen we de technieken vooral toe op oncologiepatiënten.' Een patiënt bij wie een deel van de kaak moet worden weggehaald, krijgt in dezelfde operatie een stuk bot uit zijn onderbeen ingezet en daar worden in tweede instantie implantaten ingebracht. Voor de patiënt betekent zo'n ingreep dat hij weer kan spreken en kauwen.' Vaak leidt zo'n implantaat tot spierveranderingen. Onderzoeksinstituut MOVE, dat gespecialiseerd is in bewegen, komt dan in beeld als samenwerkingspartner, net als bij onderzoek naar botvervangende middelen.

'Eind jaren tachtig werd vol ongeloof gereageerd op de eerste patiënt met een implantaat'

Een derde speerpunt is kaakosteotomie: chirurgische correcties aan de kaak. Bij mensen met standafwijkingen van onder- of bovenkaak, wordt deze naar voren of achteren gezet. Een ingreep die de kwaliteit van leven aanmerkelijk doet toenemen. Onderzoek wordt aan deze drie zwaartepunten in de patiëntenzorg gekoppeld.

'We verzorgen specifieke nascholing over herkenning van mondkanker aan huisartsen en tandartsen'

ACTA
Begin jaren tachtig dreigde een overschot aan tandartsen, de minister kondigde de sluiting aan van enkele faculteiten. Om de dans te ontspringen, besloten de twee Amsterdamse faculteiten samen te gaan. En zo ontstond ACTA, één tandheelkundige faculteit bestuurd door twee Colleges van Bestuur. 'Europees gezien is het een faculteit die er toe doet', meent Van der Waal. Verschillende afdelingen van VUmc verzorgen samen met ACTA en het AMC onderwijs en verrichten onderzoek. Deze maand is het spiksplinternieuwe ACTA-gebouw naast de polikliniek VUmc geopend.
bron: Synaps