VU medisch centrum

Uitgelicht

'Ouderen hebben recht op stervenshulp'

24 september 2010

Er is momenteel een discussie gaande over of ouderen die niet ondraaglijk lijden de mogelijkheid moeten hebben om - met hulp - een einde aan hun leven te kunnen maken. Drie reacties op de stelling:

Reageren? Mail naar synaps@VUmc.nl

Bregje Onwuteaka-Philipsen, VUmc-hoogleraar levenseinde-onderzoek 'Uit ons onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse ouderen vindt dat er een zelfdodingspil beschikbaar zou moeten komen; iets minder dan een derde kan zich zelfs voorstellen zelf ooit zo'n pil te willen.
Ook weten we dat verzoeken om euthanasie of hulp bij zelfdoding die vooral voortkomen uit 'klaar-met-leven-zijn' minder vaak voorkomen én minder vaak ingewilligd worden door artsen dan verzoeken die voortkomen uit lichamelijk lijden. Ten onrechte wordt nogal eens gedacht dat een verzoek door een oudere zonder levensbedreigende ziekte nooit door een arts ingewilligd mag worden volgens de wet. Lijden moet wel voortkomen uit een medische aandoening; uit onderzoek onder ouderen die 'klaar-met-leven' zijn blijkt dat hun lijden meestal wordt beïnvloed door ouderdomskwalen.'

Yvonne van Baarle, Initiatiefneemster Uit Vrije Wil 'Ja, ouderen hebben het recht, vindt Uit Vrije Wil. Daarom zet de Initiatiefgroep Uit Vrije Wil zich er voor in dat deze mag worden geboden aan ouderen die hun leven voltooid achten en waardig wensen te sterven, op hun uitdrukkelijk verzoek.

Sterven maakt deel uit van het leven. Dat niet over het eigen sterven beslist mag worden als daar hulp bij nodig is, is voor veel ouderen mensonwaardig. "Sterf te rechter tijd" schreef Nietzsche. Wilsbekwame ouderen met een voltooid leven kunnen zelf het beste bepalen wanneer dat moment gekomen is. Het behoort tot de beroepsuitoefening en de verantwoordelijkheid van de arts deze gevraagde hulp bij zelfdoding te verlenen. Dat is passend in een geëmancipeerde, humane samenleving.'

Dr. Ruth Seldenrijk, directeur Nederlandse Patiënten Vereniging, initiatiefnemer van de campagne 'Mijn leven maak ik zelf niet uit'

'Vergrijzing zou één van de maatschappelijke problemen zijn, maar is dat geen ongefundeerde stelling? En deugt de voorstelling van de dood als oplossing, of is dat een buitenmenselijke remedie? En kunnen we spreken van voltooid leven dat we moeten beëindigen, of is dit een kille mythe?

Te doen wat medisch gezien redelijk lijkt, is het enige wat artsen kan beschermen tegen de verlokkingen van een dodelijke omhelzing in het contact tussen arts en patiënt. In een sociale samenleving is plaats voor iedereen. Ieder leven heeft er zin. Leven is die zin ervaren en zo niet, die zin helpen vinden. Bijvoorbeeld met het levensboek en met levensbestendige zorg. Uitsluitend wie kan leven, kan sterven. Aan wie ouderdom niet eert, is wijsheid niet besteed.
bron: Synaps