VU medisch centrum

Samenwerking

Tussen kindertijd en volwassenheid

24 september 2010

VUmc streeft naar een nauwe samenwerking met andere organisaties op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau. Om aan hun specifieke zorgvraag te voldoen heeft VUmc, ondersteund door TransitieNet, de polikliniek revalidatiegeneeskunde jongvolwassenen opgezet voor jongeren met cerebrale parese.

Jacqueline Boekhoff,
medisch maatschappelijk werker polikliniek revalidatiegeneeskunde jongvolwassenen VUmc

'Veel jongeren met cerebrale parese (CP), een hersenbeschadiging die spasticiteit en onder andere spraakproblemen veroorzaakt, verdwijnen uit de zorg zodra ze zelfstandig worden. Om pas jaren later in de volwassenenpoli weer op te duiken, meestal met een heleboel vragen en problemen.

Daarom heeft Erasmus MC de zorgvraag van jongvolwassenen met CP geïnventariseerd. Naar aanleiding hiervan is TransitieNet opgericht, een netwerkorganisatie die ons heeft gesteund in de opzet van een poli voor jongvolwassenen. Het doel is om uiteindelijk de zorg en de kennis zoveel mogelijk landelijk te verspreiden. Zo worden patiënten niet afhankelijk van een bepaald centrum én voorkomen we dat iedereen hetzelfde wiel aan het uitvinden is.

Voor jongvolwassenen met CP zijn eigen vervoer, woonruimte, inkomen, of bijvoorbeeld relaties niet altijd vanzelfsprekend. De poli biedt specifieke behandelmodules waarin jongeren gezamenlijk leren een zelfstandig leven op te bouwen.

Overigens vallen niet alleen bij revalidatiegeneeskunde jongeren tussen wal en schip. Ik hoor het ook van neurologie en orthopedie en er zullen ongetwijfeld meer afdelingen zijn waar dit speelt. We hopen daarom ook binnen VUmc onze kennis te kunnen delen. De jongvolwassenen vormen een speciale patiëntengroep met een heel andere hulpvraag dan volwassenen of kinderen. Maar het is daarom juist een heel leuke patiëntengroep.'

Sander Hilberink,
onderzoeker Revalidatiegenees- kunde Erasmus MC en coördinator TransitieNet

'Er is veel onderzoek gedaan naar jongeren met CP tussen de 16 en 24 jaar waaruit blijkt dat de participatie - intieme relaties, seksualiteit, werk - achterblijft. Dat is de basis geweest voor het opzetten van de eerste poli jongvolwassenen in Rotterdam in 2006. De vervolgstap was verspreiding van kennis, dus een landelijk netwerk voor professionals binnen de jongerenrevalidatie die niet alleen gericht is op de medische kant van het verhaal.
TransitieNet richt zich op de implementatie van het behandelaanbod, de onderlinge afstemming en de deskundigheidsbevordering. In dat kader organiseren we jaarlijks expertmeetings voor behandelaars. Verder bieden we ondersteuning bij het opzetten van poliklinieken als die in VUmc. Want hoe meer poli's er komen, hoe meer we van elkaar kunnen leren en hoe meer jongeren in hun eigen omgeving terecht kunnen.

'Transitie', de overgang van de ene levensfase naar de volgende, staat in de zorg inmiddels op de agenda. Toch is er nog veel te winnen met bijvoorbeeld gerichtere behandeling na de kindertijd. In de opleiding tot revalidatiearts wordt uitgebreid stilgestaan bij kinderen met CP, maar amper bij volwassenen. Hiermee doet de beroepsgroep zichzelf tekort.

bron: Synaps