VU medisch centrum

Centrum Ouderengeneeskunde Amsterdam

Diagnose in één dag

24 september 2010

70-plussers die met psychiatrische, psychosociale en somatische hulpvragen naar het Centrum Ouderengeneeskunde Amsterdam (COGA) komen, krijgen binnen één dag de diagnose én een behandeladvies.

Het Centrum voor Ouderengeneeskunde Amsterdam vereffent het pad naar de ketenzorg en slaat letterlijk een brug tussen de somatische en psychiatrische gezondheidszorg. Een oudere met meerdere of complexe klachten ziet op dezelfde dag zowel de geriatrisch verpleegkundige, de internist-geriater, de neuroloog als de psychiater. De kracht van dit hechte multidisciplinaire team zit 'm dan ook in de combinatie van academische kennis en snelle, maar persoonlijke en kleinschalige aanpak. Doordat het centrum is gespecialiseerd in ouderenzorg kunnen de ouderen rekenen op een behandeling waarbij rekening wordt gehouden met wat zij fysiek en mentaal aankunnen. Daarnaast zet het COGA ook direct de nazorg in werking; afspraken met behandelaren worden gemaakt en de huisarts krijgt dezelfde dag nog een telefoontje waarin de diagnose en het behandelplan worden doorgesproken.

De huisarts krijgt dezelfde dag nog een telefoontje waarin de diagnose en het behandelplan worden doorgesproken

Uit de praktijk
Een 80-jarige man, sinds vier jaar weduwnaar, komt bij zijn huisarts met vermoeidheidsklachten. De man komt wat verward en verwaarloosd over en is veel afgevallen. De arts vermoedt dementie, maar is niet zeker en verwijst zijn patiënt naar het COGA. Tijdens zijn bezoek aan het COGA wordt de man eerst onderzocht door de internist-geriater, die constateert dat hij een ernstig vitaminetekort heeft door niet goed en te weinig te eten.

Daarnaast heeft hij bloedarmoede en is zijn lever vergroot, waarschijnlijk als gevolg van overmatig drankgebruik. Bij het geheugenonderzoek komen ook geheugen- en concentratieproblemen aan het licht. Bovendien komt de patiënt somber en lusteloos over. Tijdens de patiëntbespreking besluit het team dat de man 's middags nog door de ouderenpsychiater moet worden gezien. Na dit consult diagnostiseert de psychiater inderdaad een alcoholafhankelijkheid en een matige tot ernstige depressie en adviseert om de man hiervoor eerst binnen de GGZ te behandelen. Verder wordt hij verwezen naar een diëtist om zijn eetpatroon te normaliseren. De internist behandelt zijn bloedarmoede en schrijft voedingssupplementen voor.

Na een half jaar wordt hij opnieuw gescreend. Door de depressie, zijn alcoholverslaving en zijn somatische problemen te behandelen zijn de vermoeidheidsklachten en geheugenproblemen verdwenen.

Voor telefonische afspraken en vragen:
Telefoon: (020) 4441120
Website: http://www.vumc.nl/coga
E-mail: geriatrie.info@vumc.nl

bron: Synaps