Gemeente Deurne


Helenaveen zilveren parel in het groen

Helenaveen zilveren parel in het groen

Nicole Lemlijn: "Ondanks de storm van 14 juli heeft Helenaveen zilver gewonnen. Daaraan kun je zien hoe bijzonder dit dorp is!"

Helenaveen heeft zilver gewonnen!
Vrijdagavond maakte de internationale jury in het Italiaanse dorp Cervia bekend dat Helenaveen goud heeft gewonnen in de competitie Entente Florale Europe 2010. Het dorp kon het predicaat brons, zilver of goud krijgen. In juli bezocht 12-koppige internationale jury Helenaveen. De gemeente en de dorpsraad lieten de jury de kern van het dorp zien, het buitengebied en de peel. De jury was zodanig onder de indruk dat het dorp genoeg punten scoorde om het predicaat zilver te ontvangen.

Op 14 juli werd Helenaveen en de omgeving getroffen door een zware storm, waarbij veel natuurschoon werd vernietigd. De inwoners van het dorp gaven aan dat ze de jurydag gewoon door wilden laten gaan, omdat er heel veel voorbereidingen waren getroffen.
De jury vertelde op de jurydag dat ze die beslissing zeer waardeerde. De juryleden waren blij dat ze het mooie, maar enigszins beschadigde Helenaveen toch konden bewonderen.

Waarom zilver?
Uit het juryrapport: "Helenaveen ziet kans het onverenigbare te verenigen. Het ontgonnen agrarische landschap wordt met instemming van de bevolking weer omgevormd tot een natuurlijk hoogveengebied dat de natuurlijke- en landschappelijke kwaliteit aanzienlijk zal versterken. De majestueuze oude eikenlanen, de waterwegen en de harmonieuze bebouwing vormen een fraai ensemble dat een grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigd. De gemeenschapszin is groot en de inzet om de recreatief/toeristische functie te versterken is lovenswaardig. Helenaveen heeft kans gezien met haar inwoners een heel goed leef- woon- werk- en verblijfsmilieu tot stand te brengen."

Wat is Entente Florale Europe?
Entente Florale Europe is een internationale groencompetitie. In 2009 deed de gemeente Deurne met de kern Helenaveen mee met de nationale groencompetitie Entente Florale. Helenaveen won toen goud en om die reden mocht het dorp dit jaar meestrijden in de internationale competitie.

Op 21 juli bezocht de internationale jury Helenaveen. De juryleden keken onder andere naar de volgende aspecten:

- de vegetatie (planten en begroeiing) en het landschap;
- de omgeving;

- toerisme en betrokkenheid van inwoners.

Ieder deelnemend land mag ieder jaar een dorp en een stad afvaardigen voor de competitie. Nederland heeft Vlaardingen als groenste stad van Nederland afgevaardigd. Vlaardingen werd gisteren bekroond met een gouden predicaat!

Klik hier voor het volledige juryrapport.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.n l | Proclaimer / Disclaimers