Watersportverbond - KNWV

Vrouwen match racers 7de op WK

zondag 26 september 2010

De Nederlandse zeilsters Groeneveld, Bes, Van der Werf en Mulder zijn als 7de geëindigd op de ISAF Wereldkampioenschappen match racen in Newport Rhode Island. Op zaterdag 25 september verloren de
Oranje-zeilsters de kwartfinale van het Engelse team van stuurvrouw Lucy MacGregor De Engelsen gingen uiteindelijk door en versloegen in de finale thuisfavoriet Sally Barkow.

(foto: Oranje zeilsters in actie in Newport, fotograaf Fried Elliott, NYYC)

Herkansingspoule gewonnen
De Nederlandse dames plaatsten zich op vrijdag 24 september via de repechage poule (herkansing) alsnog voor de kwartfinales. Ze versloegen het Franse team van Julie Bossard in de repechage kruisfinale. Groeneveld, Bes, Van der Werf en Mulder wonnen met 2-1.

Kwartfinale verloren
In de kwartfinales die daarop volgden moesten de Nederlanders (als nummer acht geplaatst), het opnemen tegen het team van de Engelse Lucy MacGregor (als eerste geplaatst).

Groeneveld, Bes, Van der Werf en Mulder verloren de eerste wedstrijd, maar wisten de score daarna gelijk te trekken, 1-1. Even zat het er nog in. Daarna, in de steeds sterker wordende wind, gaf MacGregor met haar team het heft niet meer uit handen. De Engelsen versloegen het Oranje team met 3-1.

In de verliezers poule voor plaatsen 5 tot en met 8 wonnen de
Nederlanders nog van het team van de Australische Katie Spithill en eindigden derhalve als zevende.

Sonar in plaats van Elliott
Het was gebruikelijk, in het pre-Olympische match race tijdperk, om wedstrijden te zeilen in boten die door de organisatie geleverd worden. Zo ook nog bij deze Wereldkampioenschappen waar niet in de Olympische Elliott match race boot werd gezeild, maar in Sonars van de New York Yacht club.

Renee Groeneveld reageerde namens het hele team:
âVrijdag was een hele lange dag. Eerst de repechage kruisfinale 2-1 van Bossard gewonnen, dus de kwartfinale gehaald! Te gek. Het waren mooie wedstrijden tegen de Fransen. Tot twee keer toe wisten we bij de onderboei hun op afstand te varen.â

âEenmaal in de kwartfinale konden we het team van Lucy MacGregor niet verslaan. Tijdens de pre-start waren de Engelsen vaak net wat handiger en tijdens de aan-de-windse-rakken konden we er net niet voorbij komen omdat ze goed defensief zeilden. Ze hebben veel meer ervaring in deze boten.â

âUiteindelijk zijn we zevende geworden, er had wat meer ingezeten als we minder wind hadden gehad. We kwamen in deze Sonars tekort op onze boothandling en bootsnelheid met veel wind. Wij zijn geen fan van de Sonar. Het is geen goede match race boot. We zitten onder de blauwe plekken. Maar het zeilen op zo een unieke locatie was fun en verzacht de omstandigheden,â besloot Groeveveld.

//einde

Uitslagen (eerste 8 van 20 deelnemers)

1 Lucy MacGregor (GBR)

2 Sally Barkow (USA)

3 Nicky Souter (AUS)

4 Claire Leroy (FRA)

5 Genevieve Tulloch (USA)

6 Ekaterina Skudina (RUS)

7 Renee Groeneveld (NED

8 Katie Spithill (AUS)

Download PDF met complete uitslagen
Voor fotoâs klik hier