Gemeente Spijkenisse


Terras aan de Maas officieel van start als 'excellent gebied'

27 september 2010

Excellent Terras

Kennis- en leertraject energiezuinig bouwen

Met een druk bezochte bijeenkomst op het ministerie van VROM in Den Haag is gisteren het kennis- en leertraject `excellente gebieden' officieel van start gegaan.

Het Terras aan de Maas in de Elementen is één van de 13 geselecteerde nieuwbouwprojecten waar energiezuinige bouwmethoden en -technieken worden toegepast. In de excellente gebieden wordt ervaring opgedaan met zeer energiezuinige nieuwbouw, vooruitlopend op het aanscherpen van de EPC- Dit is de energieprestatie coëfficiënt, ofwel de mate van energiezuinigheid van een gebouw.

Het Terras aan de Maas is een project van 384 woningen en 6.923 m2 utiliteitsbouw. Vanaf de eerste fase ontwikkelen de partners samen de plannen. Op 30 juni 2010 is de eerste paal geslagen. De bouw duurt tot voorjaar 2013. De partners richten zich op een EPC van
Een duurzaam energiesysteem in hoogbouw vraagt veel innovatieve oplossingen. De partners experimenteren bijvoorbeeld met hoe in hoogbouwprojecten een warmte-koude-opslagsysteem een pieklastsysteem kan worden ingericht.

In het Terras aan de Maas worden, naast koop- en huurappartementen, ook levens-loopbestendig woningen van zorginstelling Humanitas ondergebracht.

Experimenteren en leren
In de excellente gebieden wordt ervaring opgedaan met vernieuwingen

die zowel technisch, organisatorisch of financieel van aard kunnen zijn. Alle bouw- en ontwikkelpartijen in Nederland moeten uiteindelijk van de opgedane kennis en ervaring kunnen profiteren. De projecten krijgen subsidie voor de extra proces- en begeleidingskosten die gemoeid zijn met de uitvoering van het project. Met een symbolische cheque werd dit bedrag gisteren overhandigd.

Startbijeenkomst
De bijeenkomst markeerde de start van een intensief kennis- en leertraject waarbij ervaringen worden gedeeld en kennis wordt vergaard. Voorzitter was oud-hoogleraar Milieutechnisch Ontwerpen Kees Duijvestein, expert op het gebied van duurzaam bouwen - tevens betrokken bij de selectie van de 13 gebieden. De kennisoverdracht ging direct van start met een lezing van Hoogleraar Bouwmanagement aan de TU Delft Hans Wamelink over hoe het bouwproces het best georganiseerd kan worden zodat de bouwketen optimaal met elkaar samenwerkt.