Wetterskip Fryslân

Nieuwe Vaart ophogen

Wetterskip Fryslân gaat kaden langs Nieuwe Vaart ophogen

maandag, 27 september 2010
Uit onderzoek is gebleken dat de kaden langs de Nieuwe Vaart en het Nieuwe Diep (tussen Terwispel en Aldeboarn) niet voldoen aan de veiligheidseisen. Herstelwerkzaamheden in het kader van groot onderhoud zijn nodig om de kaden weer op hoogte te brengen. De werkzaamheden starten begin oktober. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind juni 2011 afgerond. In totaal wordt 13 kilometer aan kaden opgehoogd.

Naast het ophogen van de kaden worden de oevers daar waar mogelijk op een natuurvriendelijke manier ingericht en worden de rietoevers verbreed. Dit bevordert de waterkwaliteit, plantengroei en visstand. Vissen blijft mogelijk vanaf de natuurvriendelijke oevers. Dit is besproken met de hengelsportvereniging.

Wat gebeurt waar?

De kade aan de zuidzijde van de Nieuwe Vaart en het Nieuwe Diep en de kade aan de noordzijde van de Nieuwe Vaart (tussen de Rolbrêgedyk en de Kanaelwei-Sud) wordt opgehoogd. De gemiddelde ophoging varieert van 10 tot 40 cm. Het te lage weggedeelte van de Harnemoune bij Terwispel wordt voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Ook het fietspad in het verlengde van de Harnemoune wordt opgehoogd en opnieuw geasfalteerd. Om de overlast tot een minimum te beperken, wordt de aanvoer van de benodigde grond zoveel mogelijk per schip gedaan en worden hiervoor op een aantal locaties depots ingericht voor het laden van de benodigde grond.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Pijl, dagelijks toezichthouder van Wetterskip Fryslân. Hij is bereikbaar op telefoonnummer

(06) 4617 2837.