D66

maandag 27 september 2010

Giftige paling in Nederlandse winkels?

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vraagt het kabinet of er giftige paling in Nederlandse winkels ligt. Dit doet zij naar aanleiding van uitspraken van wetenschappers in Zembla van afgelopen zaterdag. De sociaal-liberaal wil dat de feiten openbaar worden.

Veilige consumptie

Onderzoekers maken zich zorgen over de aanwezigheid van dioxine in paling die in Nederland verkocht wordt. In Zembla stellen zij dat de dioxinewaarden in paling boven Europese normen voor veilige consumptie liggen, en dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit adviezen van de Voedsel en Waren Autoriteit over de paling heeft genegeerd. Van Veldhoven wil van het kabinet weten of dit klopt: "Ligt er giftige vis in de schappen van winkels?"

Feiten op tafel

Van Veldhoven vindt dat er een fundamentelere kwestie aan de orde is: "Het gaat hier niet alleen om de dioxines in paling, maar over het belang van de gezondheid van mensen aan de ene kant en de belangen van sectoren zoals de palingvisserij aan de andere kant. Ik vind dat een gezonde afweging begint met de feiten en adviezen van wetenschappers. Het kabinet moet de feiten op tafel leggen."