Artsen zonder Grenzen

Somalië: ziekenhuis overweldigd door stroom gewonden

27-09-2010

In de Somalische hoofdstad Mogadishu is het Daniyle ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen overstroomd met patiënten. Na hevige gevechten op donderdag 23 september nam de staf 81 gewonden op. De meesten van hen waren gewond geraakt door explosies. Vier patiënten zijn inmiddels bezweken aan hun verwondingen.

Toestroom patiënten

Op het terrein van het ziekenhuis heeft het team van Artsen zonder Grenzen een extra tent opgezet om de toestroom van de patiënten aan te kunnen. Er stonden al drie tenten om de overbelasting van het 59 bedden tellende ziekenhuis op te vangen. In de afgelopen week nam het hospitaal op één dag 45 gewonden op. Op dit moment worden 161 mensen behandeld in het ziekenhuis.

Medische noden

`De bevolking van Mogadishu lijdt onder een voortdurende, zeer brute oorlog, en onze medische staf kan de situatie nauwelijks bijbenen', zegt landencoördinator Thierry Goffeau. `Deze nieuwe episode van geweld, die in de afgelopen maand in intensiteit is toegenomen, vraagt het uiterste van onze capaciteit in het tegemoet komen aan de enorme medische noden onder de bevolking.'

Operaties

Sinds 23 augustus heeft het team van Artsen zonder Grenzen 500 gewonden behandeld, van wie 370 mensen verwondingen had als gevolg van explosies en 130 mensen schotwonden. Er zijn zo'n 200 operaties uitgevoerd. Sommige voorraden zijn uitgeput in Mogadishu en Artsen zonder Grenzen heeft het Daniyle ziekenhuis snel nieuwe voorraden gestuurd, variërend van drains tot dekens en matrassen.

Impact

`We hebben mannen, vrouwen en jonge kinderen in het ziekenhuis opgenomen met de meest vreselijke verwondingen', zegt Goffreau. `Helaas is het conflict in Mogadishu niets nieuws, maar de impact op de burgerbevolking mag niet worden vergeten.'

Meer weten over onze projecten in Somalië