Gemeente Zwolle

Kapwerkzaamheden Park de Wezenlanden

De gemeente is maandag 27 september 2010 begonnen met de kap van de bomen (grotendeels populier) aan de binnenzijde van de dijk in Park de Wezenlanden. Het gaat in totaal om 126 bomen.

De kap is noodzakelijk omdat de dijk langs het koelwaterkanaal verbeterd moet worden. Om de kap en het verwijderen van de onderbegroeiing te compenseren plant de gemeente 149 jonge populieren en minimaal dezelfde oppervlakte onderbegroeiing terug.

Dijkverhoging

De kapwerkzaamheden nemen naar verwachting ruim een week in beslag. Na de kap wordt begonnen met het verstevigen van de dijk. De dijk wordt op de laagste punten met 40 cm verhoogd om de in de toekomst te verwachten waterstanden te kunnen keren.
Om de stabiliteit van de dijk te garanderen wordt aan de binnenzijde van de dijk een steunberm aangelegd. Bovendien legt de gemeente op de dijk een nieuw voetpad aan.

De aanleg van het pad is een vervolgstap in de herinrichting van het Park de Wezenlanden tot een volwaardig stadspark waarbij meer de nadruk ligt op toegankelijkheid en gebruik van het park.

Aanplant

Om de overlast tot een minimum te beperken worden de werkzaamheden voor de dijkverbetering en het aanleggen van het pad gecombineerd. Als alles voorspoedig verloopt, zijn de dijk en het voetpad in december klaar. Volgend voorjaar worden de nieuwe populieren en de onderbegroeiing aangeplant.