Landstede

Peuters ontwikkelen zich beter dankzij spelend leren

De Voorschool Nieuwleusen, een project waarbij peuters spelend leren, is een succes. Landstede Kinderopvang (locatie t Hummelhof) en Peuterspeelzaal t Uilenestje hebben afgelopen jaar intensief samengewerkt om het project te laten slagen. Ter afsluiting organiseerden de betrokkenen op vrijdag 24 september een ochtendsymposium waar onder andere de plannen voor verdere samenwerking werden toegelicht.

Het ochtendsymposium trok zon dertig professionals uit Nieuwleusen en de gemeente Dalfsen, zoals medewerkers van basisscholen, Carinova (jeugdgezondheidszorg), de bibliotheek en logopedisten. Hondtong: We bespraken het verloop van de samenwerking, wisselden informatie en ervaringen uit en leerden elkaar beter kennen. Het symposium was mede mogelijk dankzij een subsidie van het Ministerie van OC&W.

De Voorschool Nieuwleusen
De Voorschool Nieuwleusen is een project waarin samenwerking tussen peuterspeelzaal en kinderdagverblijf én ontwikkelingsstimulering van kinderen vanaf 2½ jaar centraal staan. Er is een speciaal programma ontwikkeld voor een groep kinderen van 2-4 jaar: allemaal afkomstig van het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal.

De pedagogisch medewerksters van beide organisaties werkten daarbij samen. Hondtong: De groep was zowel bedoeld voor kinderen die extra aandacht kunnen gebruiken op het gebied van taal en bewegen en op emotioneel gebied, maar ook voor kinderen die juist heel snel zijn in hun ontwikkeling.

Zeer goede ontwikkeling
Het project was succesvol. Projectleider Madeleine Hondtong vertelt: De ouders van de kinderen merkten dat hun kind zich zeer goed ontwikkelde. Daarnaast hebben de pedagogisch medewerksters en leidsters van de twee betrokken organisaties - Landstede Kinderopvang Nieuwleusen en Stichting Peuterspeelzaal Dalfsen - elkaar en elkaars kwaliteiten leren kennen.
Beide partners waren al in één gebouw gehuisvest en de gemeente Dalfsen heeft besloten het project daar voort te zetten door middel van een officieel VVE-programma (zie verder).

VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)
Het project De Voorschool Nieuwleusen liep vooruit op nieuwe wetgeving op het gebied van VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie) die gemeenten vanaf 1 augustus jl. verplicht moeten uitvoeren voor doelgroepkinderen in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Bij voor- en vroegschoolse educatie doen kinderen op jonge leeftijd mee aan educatieve programmas. De programmas beginnen in een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf en moeten gaan doorlopen in de eerste twee groepen van de basisschool. Doel van het VVE-beleid is om de ontwikkeling van kinderen met een achterstand zodanig te stimuleren dat zij hun kansen op een goede schoolloopbaan vergroten. Belangrijk is dat er sprake is van spelend leren.