Bevolkings-onderzoeken
2010
Goed bereid kippenvlees veilig voor
consumptie 27 september 2010
Het RIVM ziet geen aanleiding om het eten van kippenvlees te ontraden
dan wel kip uit de handel te nemen, ondanks het gegeven dat
ESBL-producerende bacteriën zijn aangetroffen bij rauw kippenvlees in
winkels. Als de geldende keukenhygiëne in acht wordt genomen kunnen
vlees en eieren veilig gegeten worden.
Tijdens het slachten van dieren kunnen ESBL-producerende bacteriën de
buitenkant van het vlees besmetten. Het vlees moet door en door worden
verhit, zodat alle bacteriën dood gaan. Verder is het belangrijk om
rauw kippenvlees en het daarvoor gebruikte keukengerei niet in
aanraking te laten komen met andere etenswaren. Het vlees moet gekoeld
bewaard worden. Dit vermindert de groei van bacteriën.
Het RIVM zal een tweede deskundigenberaad bijeen roepen om de meest
recente inzichten op het gebied van ESBL te bespreken. In het voorjaar
vond het eerste deskundigenberaad over ESBL plaats.
EINDE BERICHT
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu