Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

27 september 2010

---

Alcoholverbod effectief middel

27 september 2010
De alcoholverboden in Overtoomse Veld (rond de Jan Evertsenstraat Ringspoorbaan, Postjesweg en Jan Tooropstraat), Delflandpleinbuurt en Koningin Wilhelminaplein worden met twee jaar verlengd. Dankzij het alcoholverbod kan de politie overlastveroorzakers sneller aanspreken op hun gedrag en hiermee overlast voorkomen. Dit staat in het evaluatierapport van de Dienst Onderzoek en Statistiek.

Voor de aanpak van overlast is een alcoholverbod alleen niet voldoende. Honderdvijftig bewoners per gebied hebben vragen beantwoord over onveiligheid, overlast, het alcoholverbod en de handhaving ervan. Bijna de helft van de ondervraagden kent het verbod, meer dan de helft denkt hier positief over. Zestig procent van de respondenten voelt zich zelden tot nooit onveilig in hun buurt. Veertig procent van de ondervraagden in Overtoomse Veld voelt zich niet veilig, vooral niet 's avonds en 's nachts en in de zomermaanden.

Hangjongeren in Overtoomse Veld en alcoholisten uit de HVO Querido aan het Delflandplein zorgen voor een onveilig gevoel. Verloedering door lege bierblikjes en alcoholflessen op straat vergroten het onveiligheidsgevoel. De respondenten in Overtoomse Veld zijn positief (59%) over het optreden van de politie.

Ondervraagden rond het Delflandplein vinden dat de politie te weinig optreedt. De verlenging van het alchoholverbod is in september ingegaan. Rond het Delflandplein en Koningin Wilhelminaplein gelden alcoholverboden sinds 2000, in Overtoomse Veld Noord sinds 2008.
---