Groen!

Vlaamse regering heeft na visie nu ook medestanders verloren

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 27 september 2010 in "Algemeen"

Aan de vooravond van de eerste schooldag van het Vlaams Parlement kwam er uit verschillende hoeken heel wat kritiek op het paradepaardje van de Vlaamse regering: âVlaanderen in Actieâ. Vlaams minister-president Kris Peeters is daar in zijn Septemberverklaring haastig omheen gefietst. Het was pijnlijk duidelijk dat deze Vlaamse regering na haar visie, nu ook haar medestanders heeft verloren.

"De septemberverklaring van Vlaams minister-president Kris Peeters was zo dood als een pier. Niets, maar dan ook niets nieuws had de minister-president te melden, " zegt Groen!-fractievoorzitter Filip Watteeuw na afloop van de verklaring. "Velen zien nu in dat VIA een lege doos is en zeggen het nu ook openlijk. Kris Peeters verliest een na een zijn medestanders." Watteeuw geeft drie voorbeelden :
* Hans Bruyninckx, voorzitter van de milieubeweging, mist een Masterplan rond groene economie. Meer zelfs: de milieubeweging mist concrete acties, voorstellen of zelfs cijfers om de eerste aanzetten tot een groene economie te geven. Minister-president Peeters had hen heel wat anders beloofd.

* Ook de werkgevers van VOKA, m.n. Peter Leyman en Luc De Bruyckere, haken af omdat de Vlaamse regering gebukt gaat onder regelneverij. Ze talmt eindeloos: Vlaanderen is te traag geworden. Het Oosterweeldossier is een goed voorbeeld. De Vlaamse ministers beseffen niet dat de bereidheid groot is om te kiezen voor meer ingrijpende maatregelen om onze economie of mobiliteit te vernieuwen. Zo bijvoorbeeld heeft VOKA voorgesteld om een slimme kilometerheffing in te voeren.

* Ten slotte komt er ook steeds meer tegenwind van de vakbonden, bv. van Caroline Copers (ABVV) over de besparingen bij de VDAB. Als we meer mensen actief willen houden en meer jobs willen creëren in Vlaanderen, is een sterke VDAB nodig en geen regering die danst naar de pijpen van rechtse denktanks. Zij verklaart openlijk dat Vlaams minister van Werk Philippe Muyters een sociaal uitsluitingsbeleid voert door te snijden in de ondersteuningspremies voor personen met een handicap, de tewerkstellingspremies voor 50plussers en in de opleidingscheques.

"De regering Peeters heeft al een jaar tijd verloren. Vandaag heeft de minister-president opnieuw uitgepakt met dezelfde beloftes en aankondigingen als verleden jaar. De minister-president was bijna gênant enthousiast over zijn herhalingsspeech, maar hij was dan ook de enige. Gefrustreerd door het trage en visieloze beleid van de Vlaamse regering haken haar medestanders een na een af. En dat terwijl de rest van de wereld volop werk maakt van innoverend onderzoek, duurzame investeringen, groene jobs en een groene economie, " betreurt Vlaams fractieleider Filip Watteeuw.

Contact: Filip Watteeuw -