Voedsel en Waren Autoriteit



Nieuwsbericht: Géén nieuwe boktorvondsten in Krimpen aan den IJssel en Maasland

Onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) in Krimpen aan den IJssel en in Maasland (gemeente Midden-Delfland) levert geen nieuwe vondsten van de Oost-Aziatische boktor op. Dit houdt in dat de vondsten in augustus op 2 esdoorns op zich géén aanleiding waren voor verdere verspreiding. Daarnaast blijkt dat beide bomen uit dezelfde besmette partij komen.

Grondige inspectie
De nVWA trof in augustus in Krimpen aan den IJssel én in Maasland (gemeente Midden-Delfland) een esdoorn aan met symptomen van de Oost-Aziatische boktor (Anoplophora chinensis). De tuinen en het openbaar groen in de nabije omgeving van deze 2 vondsten zijn grondig geïnspecteerd.

Bomen komen uit dezelfde partij
Naar aanleiding van een eerdere vondst van de boktor zocht de nVWA naar bomen die in dezelfde partij naar Nederland kwamen. De aangetaste esdoorn in Maasland was daar een van. Uit het onderzoek blijkt dat ook de aangetaste esdoorn uit Krimpen aan den IJssel uit dezelfde besmette partij komt.

De nVWA heeft inmiddels alle bomen die te traceren waren intensief geïnspecteerd en hierbij waren géén nieuwe boktorvondsten.

Meer informatie:

* Oost-Aziatische boktor in het webdossier Aziatische boktorren;
* Persbericht `Sporen van Oost-Aziatische boktor gevonden' (25 augustus 2010);

* Persbericht 'Ook tweede boktor gevonden in Hoofddorp' (28 juli 2010).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (0317) 49 67 88.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit