Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 27 september 2010

Live uitzenden van crematies voorziet in behoefte

In juli introduceerde Hofwijk als eerste crematorium in Nederland de mogelijkheid om een crematie of een begrafenisplechtigheid live of achteraf te volgen via internet (www.liveuitvaart.nl). Deze nieuwe vorm van dienstverlening is kosteloos en voorziet in een grote behoefte zo blijkt uit de eerste cijfers. 62% procent van de nabestaanden maakt gebruik van deze webcast dienst. Gemiddeld wordt een plechtigheid 14 keer online bekeken. Voor één crematieplechtigheid werd zelfs 65 keer ingelogd. Niet alleen kijken nabestaanden 'live' naar de webcast. Zij vinden het ook prettig om de opname achteraf nog een keer te bekijken, als onderdeel van het rouwproces.

In het verleden was het vaak een dure en lastige aangelegenheid om diensten live via internet uit te zenden. Hofwijk beschikt over een geautomatiseerd webcast opname systeem en een centrale regiekamer waar de live uitzendingen worden geproduceerd. De uitzending is niet openbaar maar wordt beschermd met een toegangscode die uitsluitend aan de direct nabestaande verstrekt wordt. Deze bepaalt vervolgens zelf of hij de toegangscode wil gebruiken en naar wie hij deze toegangscode verstuurt. Na de live uitzending is de dienst nog 30 dagen te bekijken. Het toestemming geven aan relaties en het activeren van de toegangscode kan met twee simpele muisklikken. Het systeem is ook door mensen met weinig kennis van computers te gebruiken.

Het Rotterdamse bedrijf Company Webcast, dat marktleider is in Nederland op het gebied van live webcasting, heeft de applicatie gemaakt voor Hofwijk. "Wij verwachten dat meer crematoria gebruik zullen gaan maken van deze applicatie komende jaren. Het voorziet duidelijk in een behoefte, is betaalbaar en past in de onderscheidende dienstverlening van crematoria", aldus Olaf Lawerman, directeur Company Webcast.

Hieronder volgen 5 reacties van nabestaanden over het webcasten van crematies:

"Webcast kan heel troostrijk zijn"
"Die directe beelden zijn zo waardevol, ik ben echt heel blij met de prachtige opname die Hofwijk gemaakt heeft van de crematieplechtigheid van mijn echtgenoot" zegt mevrouw Annemarie van Leeuwen- van de Kuit uit Vlaardingen. Haar man (57) overleed begin september na een ziekbed. "Mijn zus woont in de Verenigde Staten. Via de webcast kon ook zij het afscheid van mijn man meemaken." De echtgenoot van mevrouw Van Leeuwen was brandweerman. "Een aantal collega's moest op de kazerne blijven maar via de webcast waren zij er eigenlijk gewoon bij."

"Iedereen wil dit met je delen"
De heer Mahinder Lalaram van Uitvaartverzorging Dordrecht en Omstreken verzorgde in augustus jl een Hindoestaanse uitvaart voor een familie uit Rotterdam. "Via de Hindoestaanse radio had ik gehoord dat Hofwijk de mogelijkheid biedt om door middel van een speciale inlogcode de afscheidsplechtigheid live via internet bij te wonen. Navraag bij Hofwijk leerde dat dit zelfs kosteloos is. Het was een prachtige oplossing want de broer van de overledene uit Suriname kon niet bij de dienst zijn omdat hij ziek was. Nu heeft hij de ceremonie, samen met andere familieleden, toch rechtstreeks met ons meebeleefd. Dat deze service gratis is, is wel heel belangrijk voor ons want er komt heel wat kijken bij een uitvaart waar zo'n 200 tot 400 mensen naar toe komen."

"Zo ver weg maar zo dichtbij"
Meneer Roest uit Maassluis had de keuze voor Hofwijk al gemaakt toen zijn moeder (88) steeds verder achteruit ging in gezondheid. "Toevallig had mijn vrouw een week voor het overlijden gelezen over de mogelijkheid van webcasting. Hoewel de code niet direct geheel duidelijk was, konden we die toch keurig op tijd doorgeven aan mijn broer in Thailand. Zijn vrouw is ook terminaal ziek waardoor hij niet bij de crematie van onze moeder aanwezig kon zijn. Ze hebben samen via internet naar de dienst zitten kijken, wat heel emotioneel, maar toch ook heel waardevol was. Zo ver weg, maar ook zo dichtbij. Wij zijn in ieder geval blij dat we de opnames hebben. Ook dat is een stukje rouwverwerking."

"Zo kun je je verdriet toch samen beleven"
"Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van de webcast", zegt Lidy Hogervorst uit Delfgauw. Haar man is kortgeleden op 54-jarige leeftijd overleden. "Een goede kennis van ons was in Nice toen mijn man overleed, maar via deze webcast was hij er toch bij tijdens de afscheidsdienst. Vanwege het tijdsverschil keken familieleden uit Canada een paar uur later. Het is mooi dat deze mogelijkheid er is. Zo kun je je verdriet toch ook met hen delen. Daar gaat echt troost van uit."

"Heftig maar mooi"
Martine Groen uit Capelle aan de IJssel moest enkele maanden geleden voorgoed afscheid nemen van haar man (42) en zij bleef met drie jonge kinderen achter. "Wij wisten dat mijn man zou overlijden en we hadden samen over zijn uitvaart nagedacht. Het was prettig te horen dat de uitvaartdienst op film opgenomen zou kunnen worden. Natuurlijk is het wel heftig als je opnieuw met deze emotionele en intieme momenten geconfronteerd wordt, maar het geeft me toch rust. Er waren trouwens nog meer mensen die rechtstreeks met ons meekeken. Een goede buurvrouw was juist naar Zwitserland vertrokken voor vakantie en zij voelde zich heel bezwaard dat zij afwezig was. Dankzij die webcast kon zij toch bij ons zijn en zo voelde dat ook. Zij had zich daar afgezonderd en was er echt voor gaan zitten. Ze vond het wel heftig, maar tegelijkertijd ook heel mooi."

De teksten van de testemonials zijn opgetekend door Gemma van Winden-Tetteroo