Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


27 september 2010

---

Minder overvallen in Zuid door gebruik DNA-spray

27 september 2010

In Stadsdeel Zuid is een opvallende daling te zien van het aantal overvallen op winkels sinds de start van een pilot met DNA-spray in januari dit jaar. Volgens cijfers van de politie Amsterdam-Amstelland en de Dienst Onderzoek en Statistiek is het aantal overvallen in het pilotgebied met 60% gedaald.

In Zuid is een pilot uitgevoerd met het gebruik van DNA-spray in alle winkelgebieden. In deze gebieden is in een aantal winkels een installatie aangebracht waarmee overvallers bij het verlaten van de winkel ongemerkt kunnen worden bespoten met DNA-spray. Deze spray is zeer moeilijk te verwijderen en maakt het voor de politie eenvoudiger om daders te identificeren. Ook zijn in de winkelstraten borden aangebracht waarop wordt gewaarschuwd dat het gebied is beveiligd met DNA-spray. Hier gaat een preventieve werking van uit.

Pilot liep van januari tot en met augustus

De pilotperiode heeft gelopen van januari tot en met augustus 2010. In deze periode bleef het aantal overvallen in Amsterdam nagenoeg gelijk. In het pilotgebied in Zuid was er sprake van een significante daling van 60%. De daling in het totale district Zuid bedraagt in dezelfde periode 44%.

Opvallend is dat ook het aantal winkeldiefstallen is gedaald. De politie ziet dit als een belangrijke `bijvangst'.

Samenwerkende partijen

De pilot is een samenwerkingsverband tussen de politie, Stadsdeel Zuid en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland. Naar aanleiding van het positieve resultaat van de pilot wordt onderzocht of het gebruik van DNA-spray elders in de stad ingevoerd kan worden.

Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar: "Het is bemoedigend om te zien dat deze relatief eenvoudige maatregel helpt. De politie en het stadsdeel werken nauw samen om de veiligheid in winkelgebieden te verbeteren."

Districtschef Leen Schaap: "De inzet van DNA maakt deel uit van een totaalaanpak om het aantal overvallen terug te dringen. Als politie hebben we de opsporing en het toezicht op straat versterkt. Zo is onder meer een speciaal overvallenteam actief en worden de Vliegende Brigade met motorrijders, het biketeam en politie te paard ingezet op plaatsen met een verhoogd risico. Als je in Zuid een overval pleegt, dan is de kans heel groot dat we je grijpen!"

DNA affiche

---