Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 26 september

Alkmaar, 27-09-2010 o 15.00 uur

Overvallenteam houdt 23 verdachten aan (tevens homepagebericht)

Hoorn, vrijdag 24 september 2010.

Een rechercheteam van de Politie Noord-Holland Noord heeft de afgelopen week 23 mannen en vrouwen uit het hele land aangehouden naar aanleiding van een overval op een telefoonzaak in Enkhuizen in februari van dit jaar. Het gaat voornamelijk om helers en medeplichtigen. Op dit moment zitten vier van de verdachten nog vast.

De overval vond plaats op zaterdag 27 februari rond 17.00 uur op een telefoonwinkel aan de Westerstraat. De eigenaar van de winkel werd bij het sluiten van zijn zaak bedreigd door een onbekend gebleven man met een vuurwapen. Het slachtoffer moest ondermeer kasgeld en telefoons in tassen doen en werd vervolgens gedwongen in zijn eigen auto te stappen en naar een plaats in de omgeving te rijden. Daar stond een andere auto met een handlanger te wachten waar de overvaller met de buit in over stapte. Ze lieten de winkeleigenaar ontredderd achter.

Meteen hierna is er een intensief onderzoek door het overvallenteam van start gegaan. Er is het team veel aan gelegen om dit soort ernstige misdrijven tot de bodem uit te zoeken. Dit heeft geleid tot de arrestaties van 23 verdachten. Ze komen uit diverse delen van Nederland waaronder Monnickendam, Putten, Ermelo, Volendam, Zeewolde en Amsterdam. De meesten worden verdacht van heling omdat ze na de overval gestolen telefoons hebben gekocht en zijn kort na hun aanhouding weer heengezonden. Anderen hebben een groter aandeel, waaronder een man van 22 jaar uit Zaandam. Deze verdachte is inmiddels door de onderzoeksrechter in bewaring gesteld.

Op vrijdagmiddag 24 september zijn vier andere verdachten uit Monnickendam, twee vrouwen van 41 en 20 en twee mannen van 54 en 18 jaar overgedragen en geleid voor de rechter-commissaris. Die heeft de twee vrouwen en de man van 54 voor veertien dagen in bewaring genomen. De vordering van het Openbaar Ministerie om ook de 18-jarige man in voorlopige hechtenis te nemen is afgewezen. De man is heengezonden.

De overvaller zelf wordt nog door de politie gezocht. Het onderzoek wordt dan ook voorgezet.

Bromfietscontrole

Grootebroek, donderdag 23 september

Op donderdag hield de politie tussen 14.00 en 20.00 uur een bromfietscontrole op de Industrieweg in Grootebroek. In totaal kregen 45 bestuurders een bekeuring. In 14 gevallen ging het om het rijden op een opgevoerde bromfiets. Zes brommers waren zover opgevoerd dat het kentekenbewijs ingevorderd werd. Verder werd er geschreven voor het rijden zonder helm en voor technische gebreken, zoals defecte verlichting of gladde banden.

Politie pakt 31 drankrijders

Regio, zondag 26 september

Alcohol in het verkeer is een van de grote speerpunten van de politie. En terecht. Veel ongelukken waren namelijk te voorkomen geweest als de bestuurder nuchter was en daardoor goed en snel had kunnen reageren. De politie controleert bijna dagelijks tijdens grote georganiseerde controles, maar ook tijdens reguliere politiesurveillances. In totaal kregen 31 bestuurders een proces-verbaal wegens het rijden onder invloed. Negen van hen bleken zoveel te hebben gedronken, dat hun rijbewijs werd ingevorderd.

Een opsomming van bijzondere gevallen:

Hoorn, zondag 26 september In de nacht van zaterdag op zondag, tussen 22.00 en 05.00 uur hield de politie een controle op de Willemsweg in Hoorn. Achtentachtig bestuurders moesten blazen. Vijf bestuurders bleken teveel te hebben gedronken. In vier gevallen bleek het te gaan om een beginnend bestuurder.

Zwaagdijk, zondag 26 september Op zondagmorgen tussen 01.30 en 04.00 uur moesten 105 bestuurders een blaastest afleggen bij een controle op de Markerwaardweg in Zwaagdijk. Drie bestuurders bleken teveel te hebben gedronken en kregen een proces- verbaal. Een 22-jarige Poolse automobilist blies 725 ug/l. Hij bleek bovendien niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Alkmaar, zondag 26 september Dat je met drank op ook niet op een fiets mag rijden, bemerkte een 48-jarige Alkmaarder bij een controle op de Gedempte Nieuwesloot in zijn woonplaats. De man blies 685 ug/l. dat is drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal.

Heerhugowaard, zaterdag 25 september Op zaterdagmorgen omstreeks 01.45 uur moest een 22-jarige Heerhugowaarder zijn rijbewijs inleveren. Bij een controle op de Provincialeweg in zijn woonplaats blies hij 390 ug/l. Omdat het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve ruim vier maal het voor hem geldende maximum.

De Koog, zondag 26 september Op zondagmorgen zagen politiemensen, die over de Nikadel in De Koog liepen, een man instappen in een auto met een Engels kenteken. Zij liepen direct terug naar hun auto en volgden de bestuurder, 47-jarige Engelsman. Verderop kon hij worden gecontroleerd. Hij blies 530 ug/l. daarmee blies hij tweeënhalf keer het wettelijk maximum. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Schagen, vrijdag 24 september Op vrijdagavond omstreeks 19.40 uur moest een 20-jarige man uit Schagen op een bromfiets een ademanalyse afleggen bij een controle op de Nieuwe Laagzijde in zijn woonplaats. Hij blies 390 ug/l. Dat is ruim vier maal het wettelijk toegestane maximum voor een beginnend bestuurder (90 ug/l). Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Limmen, zaterdag 25 september Op zaterdagmorgen omstreeks 01.30 uur werd op de Sportlaan in Limmen een 16-jarige jongen uit Limmen op een bromfiets gecontroleerd. Hij blies 385 ug/l. Dat is ruim vier maal het wettelijk toegestane maximum voor een beginnend bestuurder (90 ug/l). Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Sint Maartensvlotbrug, zaterdag 25 september Op zaterdagmorgen omstreeks 02.30 uur moest een 38-jarige man uit Sint Maartensvlotbrug blazen bij een controle op de Sint Maartensweg in zijn woonplaats. De man blies 735 ug/l. Dat is ruim drie maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Den Helder, zaterdag 25 september- Op zaterdagmorgen omstreeks 02.50 uur moest een 21-jarige man uit Den Helder blazen bij een controle op de Parallelweg in zijn woonplaats. De man blies 530 ug/l. Dat is bijna zes maal het wettelijk toegestane maximum van 90 ug/l voor een beginnend bestuurder. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. Hetzelfde lot overkwam een 19-jarige Nieuwedieper die om 02.00 uur op de Parallelweg werd gecontroleerd. Deze automobilist blies 445 ug/l. Vijf keer het maximum.

Brandstichting bij caravan

Kreileroord, vrijdag 24 september

Op vrijdagavond omstreeks 22.00 uur bleek er brand te zijn bij een caravan die geplaatst was bij een woning aan de Bollenstraat in Kreileroord. De bewoner van het pand waar de caravan achter stond had zelf de brand al weten te blussen. De politie gaat uit van brandstichting. Bij de caravan werd een fles gevonden, waarin vermoedelijk benzine had gezeten.

Diefstal benzine uit auto

Bovenkarspel, zaterdag 25 september

Op zaterdagmorgen omstreeks 05.25 uur zag een krantenbezorger dat een man bezig was benzine over te hevelen uit de tank van een personenauto die geparkeerd stond op de Kardinaal Willebrandshof in Bovenkarspel. Na de diefstal was de man in een auto gestapt en weggereden in de richting Streekhof. De getuige waarschuwde de politie, maar de man bleek al te zijn verdwenen. Vermoedelijk is ongeveer toen liter benzine gestolen.

Beroving

Hoorn, vrijdag 24 september

Op vrijdagmiddag omstreeks 15.00 uur werd een 18-jarige jongen uit Hoogkarspel van zijn bromfiets beroofd op de Westerdijk in Hoorn.

Het slachtoffer stond op de Westerdijk, bij Het Park schouwburg te praten toen er twee jongens op hem afkwamen. Zij eisten de sleutel van zijn bromfiets. Toen hij deze weigerde af te geven ontstond er een vechtpartij, waarbij de sleutels van hem werden afgepakt. De twee overvallers gingen er vervolgens met de bromfiets vandoor.

De verdachten hebben beiden een Afrikaans uiterlijk. Een overvaller was ongeveer 20 jaar oud en droeg een zwart vest. De andere was ongeveer 17 jaar oud en droeg een rood vest. Beide hadden kort zwart krullend haar. De gestolen bromscooter was van het merk Puch en voorzien van het kenteken DD302J.

Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Hoorn, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Man in woning beroofd

Hem, zondag 26 september

Op zondagmorgen omstreeks 02.45 uur werd een 58-jarige man in zijn woning aan de Prunusstraat in Hem beroofd. De man kwam thuis na een avondje cafébezoek. Toen hij de deur had geopend en naar binnen liep, kwam er een man achter hem aan die gemaskerd was met een bivakmuts. De man eiste geld. Omdat het slachtoffer geen geld had, moest hij zijn pinpas afgeven. Aanvankelijk weigerde het slachtoffer, maar nadat hij meerdere malen was geslagene n gestompt, gaf hij zijn pas af. De verdachte ging er vervolgens vandoor.

Bedreigd met Taser

Heerhugowaard, zondag 26 september

Op zondagmorgen, rond middernacht werd een 17-jarig meisje uit Opdam bedreigd met een stroomstootwapen, een z.g. Taser. Het meisje liep met haar vriend langs de supermarkt aan de Roze Flamingo. Hierbij passeerden zij een groepje jeugd waar zij woorden mee kregen. Het groepje zette vervolgens de achtervolging in. In een steegje werd het slachtoffer bedreigd met het wapen. Zij liep echter geen letsel op.

Comazuipen

Castricum, zaterdag 25 september

Op zaterdagavond omstreeks 22.20 uur werd de politie bij een woning aan de Verdistraat in Castricum geroepen waar in de tuin een 16-jarige jongen uit Wormer op de grond lag. De jongen was niet meer aanspreekbaar en bleek buiten bewustzijn te zijn. Hij had verschillende shotjes wodka en Goldstrike naar binnen gewerkt. De jongen werd voor behandeling overgebracht naar het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk.

Hopelijk ziet de jongen nog het licht voordat hersenbeschadiging door alcoholgebruik definitief toeslaat. Teveel alcohol dat in korte tijd wordt gedronken kan door een jong lichaam niet goed worden verwerkt. Hierdoor kan al na enkele keren hersenletsel ontstaan.

Politie houdt graffitiartiesten aan

Enkhuizen, zaterdag 25 september

Op zaterdagmorgen omstreeks 02.00 uur hield de politie drie jongens aan op de Bosmankade in Enkhuizen. De politie, die in de omgeving aan het surveilleren was, zag de drie jongens terwijl zij met spuitbussen op een muur aan het spuiten waren. De jongens konden ter plaatse worden aangehouden. De spuitbussen werden in beslag genomen. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook worden zij aansprakelijk gesteld voor de schade.

De verdachten waren 18-jarige jongens uit Grootebroek, Enkhuizen een Bovenkarspel.

Politie houdt drie personen aan wegens vernieling

Hoorn, zaterdag 25 september

Op zaterdagmorgen omstreeks 03.00 uur hield de politie 3 personen aan wegens vernieling op de Blauwe berg in Hoorn. Het ging om twee 16-jarige jongens uit Hoorn en een 19-jarige jongen uit Zwaag.

Getuigen hadden gezien dat de jongen vernielingen pleegden aan een bouwkeet die op de Blauwe berg stond. Hierbij werd onder anderen een raam ingegooid. De gewaarschuwde politie kon de drie jongens in de directe omgeving achterhalen en aanhouden. Zij werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Schoppen tegen politieauto

Hoorn, zaterdag 25 september

Op zaterdagmorgen omstreeks 00.15 uur hield de politie een 37-jarige man uit Hoorn aan wegens vernieling van een politieauto. De man was boos omdat hij na twaalf uur niet meer een café aan de Roode Steen binnen mocht. Hij richtte zijn woede tegen een politieauto waar hij tegen aan begon te schoppen. De man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Eventuele schade wordt op hem verhaald.

Vijf gewonden bij aanrijding

Egmond aan Zee, zaterdag 25 september

Op zaterdagmiddag omstreeks 12.00 uur vond er een aanrijding plaats op de Dr. Wiardi Beckmanlaan in Egmond aan Zee waarbij vijf van de zeven betrokkenen gewond raakten. Zij werden voor behandeling overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar en het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk.

Vanaf de Boulevard kwam een personenauto de Dr. W. Beckmanlaan oprijden. De auto werd bestuurd door een 21-jarige man uit Sprang-Kapelle. In de auto zaten nog twee mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 19 t/m 21 jaar. Mogelijk door een combinatie van snelheid en nat wegdek, kwam de auto in een bocht op de verkeerde weghelft terecht. Hier kwam hij zijdelings in botsing met een personenauto die vanaf de andere kant aan kwam rijden. Deze auto werd bestuurd door een 62-jarige man uit Duitsland. In zijn auto reed een 60-jarige Duitse vrouw mee.

Twee personen op de achterbank van de eerste auto raakten gewond. Een 20-jarige vrouw liep nekletsel op. Een 19-jarige man had in ieder geval een gebroken sleutelbeen. In de Duitse auto raakte de 60-jaruige vrouw gewond. Zij klaagde over pijn op haar borst.

Motorrijders aangereden

Den Helder, zaterdag 25 september

Op zaterdagavond omstreeks 18.30 uur reed een 44-jarige man uit Alkmaar op een moorfiets op de N99 in Den Helder. Achterop zat een 47-jarige vrouw uit Alkmaar. Zij kwamen uit de richting N9 en gingen in de richting Kooybrug. Vanuit tegengestelde richting kwam een 23-jarige Nieuwedieper in een personenauto. Hij wilde op de N99 de Parallelweg Rijksweg 9 oprijden. In deze bocht naar links kwam hij in botsing met de motorfiets. De motorrijder en zijn passagiere liepen verwondingen op. Zij werden respectievelijk overgebracht naar het Gemini ziekenhuis in Den Helder en het Medisch Centrum in Alkmaar. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.