Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 22 september 2010


- Persbericht-

Huis in Frankrijk: spiegel of luchtspiegeling / miroir ou mirage?

Symposium over Frankrijk als tweede thuis

Frankrijk heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op ons Nederlanders. Zon, landelijkheid, lekkere wijnen en de eeuwenoude cultuur. Er steeds meer sprake van een periodieke emigratie uit Nederland naar het Franse land en het aantal Nederlanders met een tweede huis aldaar groeit dan ook aanzienlijk. Naar aanleiding van de tentoonstelling en het boek 'Huis in Frankrijk' nodigen Kasteel Groeneveld en de Rode Hoed op maandag 27 september, deskundigen, tweedehuizenbezitters en andere geïnteresseerden uit om gezamenlijk in gesprek te gaan over dit fenomeen.

Het thema van de avond: ideeën en opvattingen die door de Nederlanders worden mee teruggenomen vanuit Frankrijk en in Nederland van invloed zijn. Aan de hand van korte gesproken columns worden vijf deelonderwerpen belicht waarna er door de deelnemers met elkaar kan worden gediscussieerd.

Het thema Le Miroir wordt ingeleid door Wim Derksen (directeur van het Ruimtelijk Plan Bureau). Sylvain Ephimenco (columnist/journalist Trouw) neemt het onderwerp L'Integration voor zijn rekening. L'Architecture is het derde thema dat wordt geïntroduceerd door Sjoerd Soeters (architect). Ton Matton (kunstenaar en stedenbouwkundige) spreekt zich uit over La Regionalité. De laatste columnist van de avond Johannes van Dam (culinair journalist) neemt het onderwerp La Cuisine voor zijn rekening. De avond wordt voorgezeten door francofiel en oud Achtuurjournaal presentator Philip Freriks.

Organisatie: Kasteel Groeneveld i.s.m. de Rode Hoed. Datum: maandag 27 september. Aanvang: 20.00 uur, café open 19:30. Toegang gratis, reserveren noodzakelijk. Aanmelden via reserveringsbureau@minlnv.nl, of (035) 548 09 94, o.v.v. van uw naam en adres. Meer informatie: www.rodehoed.nl.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia.


- Einde persbericht-