Raad van State


maandag 27 september 2010
10.45 uur
Zitting over de ontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Veere heeft verleend aan De Heksenketel aan de Kraaiennestweg in Veere voor het uitbreiden van de minicamping. De ontheffing maakt het mogelijk de minicamping uit te breiden van vijf naar vijftien plaatsen. Aan de ontheffing is echter de voorwaarde verbonden dat er eerst een landbouwschuur op het perceel gebouwd moet worden en dat een start wordt gemaakt met de
paardenhouderijactiviteiten. Volgens De Heksenketel had deze voorwaarde niet mogen worden gesteld. De zitting gaat ook over de dwangsom die het gemeentebestuur aan De Heksenketel heeft opgelegd. Het gemeentebestuur heeft geconstateerd dat De Heksenketel vooruitlopend op het voldoen aan de voorwaarde de minicamping al heeft uitgebreid. Tegen beide besluiten is De Heksenketel in beroep gekomen bij de rechtbank in Middelburg. Die stelde de camping echter in het ongelijk. Tegen die uitspraken komt de camping in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201002400/1 en 201004040/1) wethouders van Waterland heeft verleend aan de Coöperatie Windenergie Waterland voor de bouw van twee windturbines op de strekdam De Nes in Marken. De twee windturbines vervangen drie kleinere turbines op die locatie. Omdat het bestemmingsplan op De Nes alleen windmolens met een maximale hoogte van 40 meter toestaat en de twee nieuwe windturbines een maximale hoogte van 100 meter hebben, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het bestemmingsplan moeten verlenen. De Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer is het niet eens met de bouwvergunning. Volgens haar deugt het onderzoek niet naar de effecten van de windmolens op de ecosystemen van het Markermeer en de Gouwzee. Bovendien zouden de windmolens te dicht op elkaar worden geplaatst. De wervelingen die hierdoor ontstaan, zouden vogels afschrikken waardoor zij de Gouwzee zullen mijden. Verder zouden de molens niet in het landschap passen. De rechtbank in Haarlem verklaarde een eerder beroep van de stichting ongegrond. De Stichting laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001817/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid Holland heeft verleend aan een afvalverwerker voor een afvalshredderinstallatie aan de Kortenoord in Nieuwerkerk aan de IJssel. Het bedrijf slaat onder meer autowrakken en schroot op. Eerst wordt het schroot 'geknipt' en daarna wordt het verwerkt in de shredderinstallatie. De vergunning maakt het mogelijk om de capaciteit te verhogen naar 140.000 ton per jaar. Verder mag er op grond van de nieuwe vergunning in de avondperiode onderhoud worden gepleegd en kan dit incidenteel ook 's nachts gebeuren. Een omwonende ervaart al geruime tijd overlast van het bedrijf en is tegen de uitbreiding van de werktijden van het bedrijf. De man vreest vooral voor extra geluidsoverlast. Ook het verhogen van de capaciteit zou leiden tot extra overlast. Daarom komt hij tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft zich al eerder uitgesproken over een milieuvergunning voor dit bedrijf. In een uitspraak van juli 2008 met zaaknummer 200705028/1 werd de vergunning vernietigd. Het provinciebestuur heeft daarna een nieuwe vergunning verleend. Die staat in de zitting van vandaag centraal. De zitting gaat ook over de weigering door het provinciebestuur om maatregelen te treffen tegen de afvalverwerker. Ook tegen deze beslissing komt de man in beroep. (zaaknummers 201004108/1 en 201001724/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven heeft verleend aan Air Liquide aan de Witbogt in Eindhoven. Het bedrijf was al in het bezit van een milieuvergunning, maar de nieuwe vergunning maakt het mogelijk om meer soorten gas op te slaan en te distribueren. Verder wordt ook de opslagcapaciteit van het bedrijf verhoogd. De Vereniging werkgroep voor Natuurbehoud en Milieubeheer Eindhoven verzet zich tegen de vergunning en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de veiligheidsrisico's van het bedrijf. Ook zou in de vergunning duidelijker bepaald moeten worden welke soorten gas het bedrijf mag opslaan en hoeveel gas er aanwezig mag zijn. De vereniging is vooral bang dat bij een eventuele calamiteit schadelijke stoffen vrijkomen. (zaaknummer 201008548/2)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Maasbree van het bestemmingsplan en exploitatieplan 'Projectvestiging glastuinbouw Siberië'. Binnen de provincie Limburg zijn de gebieden Californië en Siberië aangewezen als locaties waar glastuinbedrijven zich kunnen ontwikkelen. De locatie Siberië ligt ten noorden van Maasbree en bestaat uit een aantal fasen. Fase één en twee vormen het oostelijk deel van het glastuinbouwgebied en zijn inmiddels gerealiseerd. Het plan maakt fase drie en vier mogelijk, waarbij het gebied aan de westkant wordt uitgebreid. Een melkveehouder kan zich niet met het plan verenigen, omdat voor de uitbreiding van het glastuinbouwgebied zijn bedrijf moet wijken. De man vindt dat de gemeenteraad eerst een nieuwe locatie voor zijn bedrijf had moeten zoeken en pas daarna het bestemmingsplan had mogen vaststellen. Een boomkwekerij komt ook tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit bedrijf is weliswaar in het plan opgenomen, maar volgens de eigenaar wordt hij straks omgeven door kassen en is het onmogelijk om zijn bedrijf nog uit te breiden en op den duur rendabel te exploiteren. (zaaknummer 200902326/1)

13.00 uur

Zitting over de weigering door de minister van VROM om in te stemmen met het verzoek van woningstichting Sint Servatius om grensoverschrijdende woningbouw in de omgeving van Maastricht toe te staan. Sint Servatius wil graag in Luik (België) een woningbouwproject realiseren, maar de minister wil daaraan niet de benodigde zogenoemde experimenteerstatus geven. Het project betreft een combinatie van huurwoningen, koopwoningen en parkeerplaatsen. De woningstichting is het niet eens met de weigering. De rechtbank in Maastricht heeft in mei 2006 het beroep van de woningstichting tegen de weigering gegrond verklaard. Volgens haar brengt de weigering een beperking van het vrije kapitaalverkeer mee en heeft de minister onvoldoende gemotiveerd waarom die beperking noodzakelijk en proportioneel is. De minister is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Raad van State. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in deze hogerberoepszaak op 19 december 2007 zogenoemde prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Nu dit Hof daarop op 1 oktober 2009 heeft geantwoord, wordt de behandeling van het hoger beroep van de minister bij de Raad van State weer voortgezet. Op 18 februari jl. heeft al een eerste zitting plaatsgevonden. Vandaag zal de zaak voor de tweede keer op een zitting worden behandeld. (zaaknummer 200604981/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.