Eindrapportage NU'91 Meldpunt onderbezetting zomer 2010

27/09/2010 06:00

Nu'91

'Cliënten worden afgebeld: geen zorg morgen!.

Vanaf dinsdag 21 juli 2010 stond het NU meldpunt onderbezetting tijdens zomerperiode open voor verpleegkundigen en verzorgenden. Evenals in 2009 werden de problemen duidelijk zichtbaar. Patiënten, cliënten en zorgmedewerkers, zij zijn de dupe van een gekortwiekte personeelbezetting tijdens de vakantieperiode.

Bij sluiting van het meldpunt zijn er in totaal 1135 meldingen ontvangen. De meldingen leverden ons een concreet beeld van de soms schrijnende situaties waarin de zorg en haar medewerkers, patiënten en cliënten verzeilt raken tijdens de zomerperiode. De zorg in Nederland heeft ook in de zomermaanden van 2010 een dieptepunt bereikt. De rode lijn in de meldingen is dat er met nog minder personeel dezelfde zorg verleend moet worden. In het geval vakantiegangers al vervangen worden, is dat vaak door te laag geschoolden of te onervaren krachten. De druk op de vaste medewerkers neemt daardoor alleen maar toe.

Cijfers

Verdeling meldingen per regio

Regio West: 35%

Regio Oost: 25%

Regio Zuid: 25%

Regio Noord: 15%

Verdeling meldingen per sector

Verpleeg- en Verzorgingshuizen: 35%

Ziekenhuizen: 25%

Thuiszorg: 20%

GGZ: 15%

GHZ: 5%

Voorbeelden

Verpleeg- en verzorgingshuizen: er worden in de vakantie periode alleen poppetjes geteld en geen niveaus. Dus alleen op 12 cliënten om de opnames, polikliniek bezoeken, ontslag, doktervisites, wondbehandelingen, zwachtelen. stomaverzorging enz. te doen.

Ziekenhuizen: Op dit moment is de situatie vaak dat er 4 tot 5 OK-assistenten op de OK staan, maar dat er 1 (met mazzel 2) goed gekwalificeerd is en daadwerkelijk goed ingewerkt is. Hierdoor komt de zorg van de patiënt steeds meer in het geding en kunnen wij ons hoofd nog maar net boven water houden.

Thuiszorg: Er gaat iedere dag zoveel fout. De organisatie vindt het vreemd dat er zo weinig MIC-meldingen zijn. We hebben gewoonweg geen tijd om ze in te vullen. Echt niet.

GGZ: Ik ben 3 weken geleden ernstig bedreigd. Maar sta nu weer alleen 's avonds, want is er is geen extra hulp.

GHZ: Als eerstejaars leerling sta ik voornamelijk alleen op een groep van 6 e.m.b. jongeren met zware epilepsie en verpleegtechnische handelingen.

De onderbezetting in de zorg is zeker niet alleen een probleem tijdens de zomerperiode, maar wordt juist in die periode pijnlijk zichtbaar. We zullen er samen met werkgevers en politiek voor moeten zorgen dat we werknemers in de zorg binden, boeien en behouden. Om te beginnen door NU echt te zorgen voor een optimale bezetting tijdens de zomerperiodes.

NU'91 is de grootste beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. De organisatie behartigt de beroepsinhoudelijke en beroepsvoorwaardelijke belangen van 24.000 gezondheidszorgers.