Ingezonden persbericht

Pensioenkennis HR-afdelingen onvoldoende
Rol HRM moet veranderen van administratief naar adviserend

Rotterdam, 27 september 2010 - De kennis van HR-medewerkers om personeel goed te informeren over hun pensioen, is onvoldoende. Daarmee laten werkgevers niet alleen de mogelijkheid liggen hun medewerkers te helpen met het maken van de juiste pensioenkeuzes. Ze missen ook de kans zich te onderscheiden met hun pensioenregelingen, die vaak 15% tot 20% van de loonsom in beslag nemen. Dat stelt Mr. Theo Gommer MPLA in het whitepaper 'Pensioen nieuwe stijl voor de toekomstige arbeidsmarkt', geschreven in opdracht van salaris- en HR-dienstverlener ADP.

Werknemers krijgen, als gevolg van verwachte veranderingen in het pensioenstelsel, meer verantwoordelijkheid over hun pensioen. De hulp van werkgevers en HR-afdelingen is daarbij essentieel. Om niet passende pensioenkeuzes van werknemers tegen te gaan, moeten HR-afdelingen pro-actiever optreden bij het geven van pensioeninformatie. Daarvoor is het noodzakelijk dat HR-medewerkers zich de komende jaren voorzien van de nodige kennis en kunde over pensioenen. Want die kennis is nu nog onvoldoende, stelt Gommer.

Gommer is partner bij de Akkermans & Partners Groep en tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau van het bedrijf*. Hij stelt dat HR-afdelingen de pensioenkeuze van werknemers kunnen bevorderen door te investeren in heldere communicatie over pensioenen. In het whitepaper toont Gommer aan dat HR-afdelingen op het moment vaak niet meer weten dan het overige personeel. En dat terwijl juist nu duidelijkheid over pensioenmogelijkheden is gewenst. "Door vergrijzing en toename van de levensverwachting is het huidige pensioenstelsel niet meer houdbaar. HR-afdelingen laten hier kansen liggen. De rol van HR moet daarom structureel veranderen van administratief en reactief naar pro-actief en adviserend," aldus Gommer.

'Empoweren' werknemer
De aankomende groep gepensioneerden heeft een veel te rooskleurig beeld van de pensioenhoogte, zo blijkt uit onderzoek. Vaak wordt pas op de pensioendatum duidelijk wat de werknemer aan pensioen heeft opgebouwd. Om toekomstige verrassingen te voorkomen, is het belangrijk werknemers goed voor te lichten over de pensioenmogelijkheden. Het verhogen van de pensioenpremie wordt in de toekomst namelijk lastiger, doordat het aantal gepensioneerden sneller stijgt dan het aantal werknemers. "Nu zijn er nog vier werkenden op één gepensioneerde. In 2040 zal dit twee op één zijn," aldus Gommer.

Om werknemers goed voor te bereiden op de toenemende individualiteit over het pensioen, moeten ze 'empowered' worden, stelt Gommer. De werknemer moet meer financiële kennis krijgen om tot een goede keuze te komen. Maar ook zelfvertrouwen speelt een rol. HR-afdelingen kunnen dat stimuleren. "Voorlichtingsbijeenkomsten, informatie en snelle eerstelijnshulp over pensioenen worden van groot belang voor werknemers. HR-afdelingen kunnen hierin uitkomst bieden," zegt Gommer. "Werknemers zullen zichzelf ook meer moeten verdiepen in de pensioenmaterie, maar zonder instructies zijn ze onbedachtzame bestuurders van hun eigen 'pensioenstuur'."

Onderscheidende arbeidsvoorwaarde
Hoewel pensioenpremies werkgevers zo'n 15% tot 20% van de loonsom kosten, worden ze vaak voor lief genomen door de werknemer. "Het pensioen wordt vaak gezien als een vanzelfsprekende bijkomstigheid. Daarbij wordt de bijdrage door de werkgever weleens vergeten, terwijl dit een belangrijk aspect is voor het spaarpotje voor later," zegt Gommer. Volgens de pensioendeskundige kan uitleg voor meer waardering zorgen. "Pensioen wordt dan meer als onderscheidende arbeidsvoorwaarde gezien. Dit zorgt voor meer betrokkenheid bij werknemers en werkgevers."

Om pensioenregelingen om te vormen van een neutrale vanzelfsprekendheid naar een positief ervaren arbeidsvoorwaarde, is het belangrijk dat de HR-afdeling actief betrokken is bij alles omtrent pensioenen, meent Gommer. Werkgevers en HR-afdelingen die de bewuste keuze maken hun werknemers een hand toe te reiken bij het kiezen van een pensioenregeling, kunnen zich op dit gebied onderscheiden.

"Hiermee hebben ze een streepje voor bij hun toekomstige en huidige werknemers. Ze moeten echter wel beseffen dat ze heel wat in huis moeten hebben om het imago van een pensioenregeling om te vormen," aldus Gommer "HR-afdelingen moeten over voldoende kennis en tools beschikken om het bespreken van het pensioen aantrekkelijk te maken. Pro-actief handelen is dan een vereiste om het imago van 'last' te veranderen in 'lust'. Pensioen is dan niet alleen meer een gewaardeerde arbeidsvoorwaarde, maar ook een onderscheidend HR-instrument."

Salaris- en HR-dienstverlener ADP onderschrijft het belang van imagoverandering van pensioenregelingen. "Het is zeer belangrijk dat werknemers gestimuleerd worden om meer aandacht te besteden aan hun pensioenregeling. Ze moeten niet pas op de bereikte pensioendatum erachter komen waarvoor ze hebben gekozen," zegt Hein Brockhoff, Algemeen Directeur bij ADP Nederland. De salaris- en HR-dienstverlener behandelt meer dan 400.000 pensioenuitkeringen per maand. Hiertoe behoren ook fondsen die al de keus hebben gemaakt om het administratieve deel van de uitkeringen uit te besteden.


* Naast deze functies is Gommer partner bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en mede-initiatiefnemer van de Visitatie Commissie Pensioenfondsen B.V. Daarnaast is Gommer voorzitter van de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen (NOPD).

Het volledige white paper is te downloaden via onderstaande link: http://www.adp.nl/kenniscentrum/publicaties/whitepapers/pensioen-toekomstige-arbeidsmarkt/

Over ADP

1,4 miljoen (oud-)werknemers in Nederland krijgen iedere maand hun loonstrook of pensioenspecificatie van ADP Nederland BV. ADP Nederland is al meer dan vijftig jaar salaris- en HR-dienstverlener voor bedrijven, overheden, non-profitorganisaties en zorginstellingen. Anno 2010 is het bedrijf met een omzet van 94 miljoen euro een van de grootste spelers in zijn sector. De salaris- en HR-dienstverlener heeft vestigingen in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Amsterdam. Circa 650 medewerkers maken zich sterk voor het verlenen van ADP Outservice: het effectief en efficiënt ondersteunen of zelfs uit handen nemen van processen voor de klant, de overtreffende trap van outsourcing en service. Wereldwijd is ADP met een omzet van negen miljard US$ marktleider in geïntegreerde oplossingen voor salarisverwerking, personeels- en excassoadministratie en HR-vraagstukken. ADP beschikt over de (SAS70) type 2-mededeling, onontbeerlijk voor bedrijven die willen voldoen aan de Sarbanes-Oxley-wetgeving. ADP heeft daarnaast een Triple A-rating. Meer informatie staat op www.adp.nl.

Over de Akkermans & Partners Groep
De Akkermans & Partners Groep is met ruim 600 medewerkers een toonaangevende speler in de markt van financiële dienstverlening. Zij levert advies, verzorgt opleidingen, ontwikkelt software en detacheert pensioen-, zorg- en hypotheekspecialisten. Haar opdrachtgevers zijn pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, consultants, intermediairs, accountants, advocaten, belastingadviseurs en ondernemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Tilburg. Akkermans & Partners heeft verder vestigingen in Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Bussum, Eindhoven, Groningen, Hengelo, Naarden, Papendrecht, Rotterdam en Zeist, alsmede in Antwerpen (België). Gommer & Partners Pensioen Advocaten is geaffilieerd met de Akkermans & Partners Groep. Meer informatie staat op www.akkermans.nl.

Dit bericht leest u online op:
http://www.adp.nl/nieuws/2010/09/27-pensioenkennis-hr-afdelingen


Noot voor redacties