Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Joodse Boot naar Gaza (Jewish Boat to Gaza) is gisteren 26 september 2010 vanuit Cyprus vertrokken!

De boot, met de naam Irene, en haar doelstellingen worden ondersteund door Een Ander Joods Geluid.

Aan boord van de Irene varen acht Joden uit Europa, de VS en Israël mee, waaronder een Holocaustoverlevende, een vader die zijn dochter bij een terreuraanslag heeft verloren en een ex-officier uit het Israëlisch leger. Daarnaast varen er twee Britse journalisten mee.

De boot vervoert een hoeveelheid medische hulpmiddelen bedoeld voor de Gazaanse bevolking, waaronder vooral spullen die niet door Israël tot Gaza worden toegelaten, zoals prothesen en materialen voor orthopedische ingrepen, waaronder keramische materialen en titanium schroeven. Daarnaast vervoert de boot ook een symbolische hoeveelheid aan speelgoed, schoolboeken en visnetten. De medische hulpmiddelen zullen rechtstreeks naar Gazaanse ziekenhuizen gaan op aanwijzing van en gecoördineerd door de Israëlische mensenrechtenorganisatie Physicians for Human Rights - Israel in Tel Aviv.

Het doel van de boot is om te proberen de Gazastrook te bereiken en haar vracht af te leveren. De actie is ook vooral bedoeld als:


* Protest tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse Gebieden en de voortdurende blokkade van Gaza
* Een oproep aan Israël om de blokkade op te heffen
* Uiting van het feit dat de politiek van de Israëlische regering niet door alle Joden wordt gesteund
* Een boodschap van vrede en solidariteit bestemd voor de Palestijnen die onder de bezetting leven en voor alle Israëli's die vrede en gerechtigheid willen
* Een verzoek aan alle regeringen en mensen over de hele wereld om zich uit te spreken en zich te verzetten tegen de bezetting en de blokkade

Ondersteuners van de Joodse boot zijn Joodse organisaties en individuen uit Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, de Verenigde Staten, Zwitserland, Italië, Denemarken, Zweden, België, Frankrijk, Oostenrijk, Australië en Israël.

Organisatoren van de Joodse Boot naar Gaza zijn European Jews for a Just Peace (een Europees samenwerkingsverband waar ook Een Ander Joods Geluid in betrokken is), Jews for Justice for Palestinians (Groot-Brittannië), Jüdische Stimme für gerechten Frieden in Nahost (Duitsland), Jewish Voice for Peace (Verenigde Staten), American Jews for a Just Peace (Verenigde Staten) en Jews Against the Occupation Sydney (Australië).

Aan boord van de Joodse Boot naar Gaza wapperen vredesvlaggen met daarop de namen van tientallen Joden die hun steun hebben betuigd aan deze actie, als een symbool van de steun voor de boot door Joden wereldwijd.

De activisten aan de boord van de boot zullen zich, bij aanhouding of entering, onthouden van elk fysiek geweld om daarmee de Israëli's geen enkele reden te geven geweld tegen hen te gebruiken. Aan boord van de boot zijn scheepspapieren met stempels van de havenautoriteiten van de haven waaruit de boot is vertrokken, waarin bevestigd wordt dat er geen wapens aan boord zijn en waarin een veilige doorgang naar Gaza wordt geëist. De activisten zullen geen medewerking geven aan pogingen door het Israëlisch leger om de boot te doen uitwijken naar de Israëlische havenstad Ashdod. Ze zullen daarentegen in dat geval een vredelievend 'sit down'-protest organiseren met als uitgangspunten passiviteit en geweldloos verzet.
Noot voor redacties

Er kan rechtstreeks contact worden opgenomen met de passagiers op de boot via een satelliettelefoon, via het nummer 00 8821668610337.

Jewish Boat To Gaza

Noot voor redactie,