Ingezonden persbericht



---


Europese subsidie voor Panorama Mesdag

DEN HAAG, 27 september 2010 - Panorama Mesdag krijgt een bijdrage van E 1.4 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Commissie. De noodzakelijke verbouwing en uitbreiding van het museum kan hiermee opnieuw een flink stuk verder worden gebracht. Panorama Mesdag is volgens de gemeente Den Haag, die namens de Europese Commissie de EFRO subsidies toekent, een onmisbare schakel in het toeristische aanbod van de provincie Zuid Holland en de gemeente Den Haag. Daarmee is het ook economisch van betekenis voor de stad. De bijdrage is bedoeld om dat toeristisch en economisch potentieel nog te verhogen door te investeren in de belevingswaarde voor de huidige en toekomstige bezoeker. Op zondag 3 oktober organiseert het programmabureau Kansen voor West gratis toegankelijke open dagen in geselecteerde projecten in Amsterdam, den Haag, Utrecht en Rotterdam. Panorama Mesdag is één van die geselecteerde projecten.

Het museum is zeer ingenomen met de geweldige financiële injectie, juist nu het een begin heeft gemaakt met restauratie en uitbreiding van het gebouw. Dankzij het daartoe verworven buurpand kan beter voldaan worden aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid en arbeidsomstandigheden en ontstaat ruimte voor uitgebreidere publieksvoorzieningen, educatie en inhoudelijke verdieping van het fenomeen panorama. Bovendien krijgt niet alleen het museum door de verbreding van de gevel meer gezicht. De hele Zeestraat, de verbindende route tussen Paleis Noordeinde en het Vredespaleis, krijgt naast het nieuwe Hilton den Haag een tweede impuls in de uitstraling.

Met steun van de Gemeente Den Haag, de Rijksoverheid, de BankGiro Loterij en vele grote en kleine bijdragen van instellingen, particulieren en bedrijven kon gestart worden met een eerste fase van het door het Haagse architectenbureau Braaksma & Roos ontworpen plan. 'De Europese subsidie stelt ons in staat elementen uit het plan te realiseren die het veel meerwaarde geven, zoals aanpassing van de voorgevel van het aangekochte buurpand en een vaste presentatie over het fenomeen panorama' aldus een opgetogen directeur Marijnke de Jong. 'Daar durfden we bij de aller-noodzakelijkste werkzaamheden die we als eerste fase gedefinieerd hadden nog niet van te dromen'.

Om het volledige plan uit te voeren is nu nog ruim 2,5 miljoen Euro nodig. Als ook dat bedrag bijeengebracht wordt hoopt het museum begin 2012 de werkzaamheden afgerond te hebben. Tijdens alle werkzaamheden blijft het panorama geopend voor het publiek.

De EFRO bijdrage komt uit het programma Kansen voor West, een Europees stimuleringsprogramma in West-Nederland dat gericht is op het versterken van de sociaaleconomische positie van de Randstad. Doel is om de Randstad terug te brengen in de top 5 van Europese regio's. In totaal investeert Europa ruim 310 miljoen euro in West-Nederland.

Over Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een grote waarde voor de Haagse economie.



Ingezonden persbericht