Gemeente Maastricht

Laatste nieuws vissterfte Beatrixhaven

Vissterfte Beatrixhaven niet door brand

27 september 2010

Vissterfte niet door brand
Een eerste onderzoek vanmiddag heeft vooralsnog geen verband aangetoond tussen de brandbestrijding deze week in de Beatrixhaven in Maastricht en de vanochtend geconstateerde vissterfte. De dode vissen werden aangetroffen in de zijarm van het Julianakanaal langs de Klipperweg. Deze week woedde een brand in de opslag van houtafval van een recyclingbedrijf aan de Klipperweg, grenzend aan de kanaalarm.

Oorzaak
De vissterfte is zeer waarschijnlijk het gevolg van zuurstofgebrek in het water. Wat daar de oorzaak van is, wordt nog nader onderzocht door Rijkswaterstaat, de gemeente en de brandweer. De uitslagen van de watermonsters zijn naar verwachting begin volgende week beschikbaar.

Onderzoek
Na het uitbreken van de brand afgelopen maandag zijn door de brandweer en vervolgens ook door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu metingen verricht naar de aanwezigheid van hoge concentraties gevaarlijke stoffen. Die zijn toen niet vastgesteld. Bij die metingen zijn behalve lucht en bodem ook het water betrokken. Temeer, omdat het bedrijf aan de kanaalarm ligt.

Brand geblust
Eerder vanochtend kon ook het blussen van de nasmeulende kern van de berg sloophout beëindigd worden, omdat de brand definitief onder controle is. De brandweer is materieel en personeel ingerukt. Wel wordt de stapel komend weekeinde nog regelmatig gecontroleerd of er niet alsnog smeulende resten zijn achtergebleven.