Technische Universiteit Delft
Studium Generale: Drinkwater van bron tot tap
door M&C
Studium Generale
27 september 2010 | 20:15 uur - 20:15 uur
plaats: het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183, Delft
door Karin Lekkerkerker
In de Middeleeuwen dronk men bier om gezond te blijven. Water stonk, en
bleek later de veroorzaker te zijn van ziekten. Uiteenlopend van een
milde buikgriep tot zeer gevaarlijke, soms zelfs dodelijke ziekten als
cholera. Het eenvoudige feit dat bij de bereiding van bier het water
eerst gekookt werd zorgde ervoor dat de nog niet ontdekte
ziekteverwekkers onschadelijk werden gemaakt.
Water is onmisbaar en schoon en betrouwbaar drinkwater is een
alledaags, vaak ondergewaardeerd, product. We doen de kraan open en
daar is het. Per dag gebruiken we per persoon 125 liter kraanwater,
voor koken, wassen, sproeien, toilet doorspoelen en om te drinken. Wat
men vaak ook niet weet, drinkwater uit de kraan is goedkoop: 1000 liter
water kost minder dan een euro. Ter vergelijking: een glas Spa op het
terras kost het dubbele.
Wat gebeurt er met het water voordat het bij ons uit de kraan komt?
Wanneer is het besef van schoon drinkwater gekomen? Wat voor
maatregelen nemen waterleidingbedrijven in Nederland om altijd water te
kunnen leveren? Wat hebben water en voetbalwedstrijden met elkaar
gemeen? Wat betekent het om steeds vuiler oppervlaktewater geschikt te
maken voor menselijke consumptie? Waarom smaakt water in het buitenland
vaak naar chloor? Is kraanwater overal van dezelfde kwaliteit? Waarom
kiezen we soms rivierwater en dan weer grondwater als bron? Wat hebben
duinen met drinkwater te maken? Waarom gebruikte men vroeger loden
pijpen en nu plastic? Wanneer was er sprake van fluoridering van
drinkwater en waarom is hiermee gestopt? Wat te doen bij een calamiteit
zoals stroomuitval of een leidingbreuk?
Ir. Karin Lekkerkerker is na haar studie civiele techniek in Delft gaan
werken bij Dunea, het waterleidingbedrijf van Den Haag. Daar werkt ze
aan een onderzoek naar zuiveringstechieken om nieuwe bedreigende
stoffen uit het rivierwater te halen. Dit combineert ze met een
promotieonderzoek aan de TU Delft. Zij zal ons meevoeren van het
slootwater van de Middeleeuwen tot het drinkwater van vandaag de dag,
van bron tot tap.
Toegang gratis
Meer informatie: www.sg.tudelft.nl
Â