Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Drinkwater van bron tot tap

door M&C

Studium Generale

27 september 2010 | 20:15 uur - 20:15 uur
plaats: het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183, Delft

door Karin Lekkerkerker

In de Middeleeuwen dronk men bier om gezond te blijven. Water stonk, en bleek later de veroorzaker te zijn van ziekten. Uiteenlopend van een milde buikgriep tot zeer gevaarlijke, soms zelfs dodelijke ziekten als cholera. Het eenvoudige feit dat bij de bereiding van bier het water eerst gekookt werd zorgde ervoor dat de nog niet ontdekte ziekteverwekkers onschadelijk werden gemaakt.
Water is onmisbaar en schoon en betrouwbaar drinkwater is een alledaags, vaak ondergewaardeerd, product. We doen de kraan open en daar is het. Per dag gebruiken we per persoon 125 liter kraanwater, voor koken, wassen, sproeien, toilet doorspoelen en om te drinken. Wat men vaak ook niet weet, drinkwater uit de kraan is goedkoop: 1000 liter water kost minder dan een euro. Ter vergelijking: een glas Spa op het terras kost het dubbele.

Wat gebeurt er met het water voordat het bij ons uit de kraan komt? Wanneer is het besef van schoon drinkwater gekomen? Wat voor maatregelen nemen waterleidingbedrijven in Nederland om altijd water te kunnen leveren? Wat hebben water en voetbalwedstrijden met elkaar gemeen? Wat betekent het om steeds vuiler oppervlaktewater geschikt te maken voor menselijke consumptie? Waarom smaakt water in het buitenland vaak naar chloor? Is kraanwater overal van dezelfde kwaliteit? Waarom kiezen we soms rivierwater en dan weer grondwater als bron? Wat hebben duinen met drinkwater te maken? Waarom gebruikte men vroeger loden pijpen en nu plastic? Wanneer was er sprake van fluoridering van drinkwater en waarom is hiermee gestopt? Wat te doen bij een calamiteit zoals stroomuitval of een leidingbreuk?

Ir. Karin Lekkerkerker is na haar studie civiele techniek in Delft gaan werken bij Dunea, het waterleidingbedrijf van Den Haag. Daar werkt ze aan een onderzoek naar zuiveringstechieken om nieuwe bedreigende stoffen uit het rivierwater te halen. Dit combineert ze met een promotieonderzoek aan de TU Delft. Zij zal ons meevoeren van het slootwater van de Middeleeuwen tot het drinkwater van vandaag de dag, van bron tot tap.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl

Â