Alternatieve troonrede door Bas Heijne


NIJMEGEN, 20100921 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en LUX organiseren een bijeenkomst waarin Bas Heijne een alternatieve troonrede uitspreekt. In zijn alternatieve troonrede richt Bas Heijne zich tot een land dat in staat van ontbinding lijkt te verkeren. In een prikkelend betoog ontvouwt hij zijn visie op de toekomst van de natie, een Nederland dat wanhopig op zoek is naar zichzelf. De alternatieve troonrede vindt plaats op maandag 27 september van 20.00 - 22.0 uur in LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen.

Het politieke landschap is hopeloos versnipperd, grote vraagstukken worden gereduceerd tot burenruzies, het idee van een gemeenschap lijkt verder weg dan ooit. Terwijl de grote wereld zich van alle kanten aan ons opdringt, struikelt een kabinet in wording over de aard van de islam. Wat is Nederland? En belangrijker: wat zou Nederland moeten zijn?
Bas Heijne, columnist van NRC Handelsblad en één van Nederlands meest prominente denkers, benut deze eerste jaarlijkse Alternatieve Troonrede voor een scherp cultuuranalytisch betoog. Een opsomming van beleidsvoornemens laat hij achterwege. Hij vraagt zich liever af waarom Nederland zichzelf kwijt is. Hoe het kan dat de bestuurlijke elite geen macht meer heeft en de burger zo boos is? Hoe we kunnen leven in een samenleving waarin de waan van de dag de dienst uitmaakt? Bas Heijne plaatst het vaderlandse rumoer in een breder verband. Wie weet luisteren de politici mee.

Paul Sars reageert op de Alternatieve Troonrede en gaat met Bas Heijne in discussie. Ook het publiek wordt uitgenodigd om zich te roeren tijdens deze Algemene Beschouwingen.
Bas Heijne is publicist, schrijver en vertaler. In 2010 verscheen van hem Harde liefde, Nederland op zoek naar zichzelf.

Prof.dr. Paul Sars is hoogleraar Duitse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen en decaan van de Faculteit der Letteren. Hij houdt zich als filosoof en germanist bezig met de vraag naar persoonlijke en culturele identiteit.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/troonrede





Ingezonden persbericht