Ingezonden persbericht


Algemeen directeur Tom Oostrom opent met gongslag handelsdag AEX

NIERSTICHTING ROEPT BEDRIJFSLEVEN OP TE INVESTEREN IN ONTWIKKELING DRAAGBARE KUNSTNIER

Bussum, 27 september 2010 - Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting, opent maandag 27 september met een gongslag de handelsdag van de AEX. Een bijzondere gelegenheid die Oostrom benut door terug te kijken op de Nationale Collecteweek én het bedrijfsleven op te roepen te investeren in de ontwikkeling van de draagbare kunstnier.

Vorige week - van 19 tot en met 25 september - stond de Nationale Collecteweek op het programma. Ruim 80.000 collectanten gingen van deur tot deur om geld in te zamelen voor de Nierstichting. 'Tijdens de collecteweek is hopelijk weer een groot bedrag ingezameld. Een geweldige prestatie van al onze vrijwilligers. De Nierstichting krijgt geen geld van de overheid en is afhankelijk van giften en donaties. Met deze opbrengst doen we er alles aan om nierziekten te voorkomen en nierpatiënten te helpen', aldus Oostrom. 'Nierfalen is een sluipend en onomkeerbaar ziekteproces en een medicijn tegen nierziekten bestaat niet. Bij meer dan 40.000 Nederlanders werken de nieren slecht en bij duizenden patiënten helemaal niet meer. Voor nierpatiënten met ernstig nierfunctieverlies bestaan eigenlijk weinig opties: dialyse, niertransplantatie of de dood. Dat klinkt misschien hard, maar helaas is dit wel de realiteit.'

Draagbare kunstnier
Tijdens zijn bezoek aan de Amsterdamse effectenbeurs wijst Oostrom op het belang van betere, innovatieve behandelmethoden voor nierpatiënten, zoals de draagbare kunstnier. "Dialyse is een levensreddende behandeling, maar erg zwaar en neemt slechts twintig procent van de nierfunctie over. Een nierpatiënt zou zich veel fitter voelen als het bloed continu, 24 uur per dag, gezuiverd zou worden', vertelt Oostrom. Een draagbare kunstnier is een revolutionair idee dat voor een grote groep patiënten dialysecentra overbodig maakt, de patiënt meer autonomie geeft en naar verwachting een enorme gezondheidswinst zal opleveren. Door de hoge kosten die gepaard gaan met een dialysebehandeling en de toenemende vraag naar dialyse, is de behoefte aan behandeling groter dan ooit. De Nierstichting verwacht dat vooral door bestaande kennis en technieken te integreren en verder te ontwikkelen het mogelijk is om binnen afzienbare tijd een draagbare kunstnier te kunnen ontwikkelen. Naast de maatschappelijke winst zal dit ook een aanzienlijke besparing opleveren in de kosten voor dialysebehandeling (momenteel is dat jaarlijks ¤450 miljoen). De draagbare kunstnier is een baanbrekende technologie die een goed alternatief biedt voor bestaande nierfunctievervangende behandelingen. Oostrom: 'We schatten dat de ontwikkeling van de draagbare kunstnier een investering vergt van rond 21 miljoen euro. De totale kosten zijn geschat op 36 miljoen euro, maar de opbrengst van de verkoop van spin off producten en licenties bedraagt naar verwachting 15 miljoen euro. De Nierstichting wil de benodigde financiering voor de eerste fase realiseren door een interessant investeringsproduct te ontwikkelen voor bedrijven en vermogende particulieren. Hierover voert de Nierstichting op dit moment gesprekken met financieel experts en een aantal ministeries. Uiteraard zal de Nierstichting de komende jaren zelf ook bijspringen, door een bijdrage uit het eigen vermogen plus geld van donateurs.

Noot voor redacties

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht