Socialistische Partij

'Eigen bijdrage dagbesteding duwt deelnemer terug in isolement"

27-09-2010 * Met ingang van 21 juni wordt er ook voor Zorg Zonder Verblijf een eigen bijdrage gevraagd. De eigen bijdrage is een gevolg van bezuinigingen in de AWBZ en is inkomensafhankelijk. Patiëntenorganisaties slaan nu alarm omdat patiënten met een psychiatrisch achtergrond moeten betalen voor hun dagbesteding.

Met ingang van 21 juni wordt er ook voor Zorg Zonder Verblijf een eigen bijdrage gevraagd. De eigen bijdrage is een gevolg van bezuinigingen in de AWBZ en is inkomensafhankelijk. Patiëntenorganisaties slaan nu alarm omdat patiënten met een psychiatrisch achtergrond moeten betalen voor hun dagbesteding. "De invoering is een beetje sneaky gegaan", vertelt Cor Deben, directeur van het het regionale cliëntenbelangenbureau de Hoofdzaak in Alkmaar. "In mei waren verkiezingen en daarna is de maatregel sluipenderwijs ingevoerd. Er was toen weinig aandacht voor in de media. De maatregel is geen zaak van de GGZ zelf maar als belangenorganisatie voor mensen met een psychiatrische achtergrond, daklozen en cliënten van de Brijder stichting zijn wij een spreekbuis. Er heerst momenteel veel verwarring over de hoogte van de bijdrage. De maatregel is wel op 21 juni ingegaan maar de afrekening moet nog plaatsvinden. Binnenkort ziet de cliënt hoeveel hij of zij moet betalen om een activiteit te doen. Het raakt toch al kwetsbare mensen flink in de portemonnee. Dat is dramatisch. Links en rechts hoor ik al signalen dat ze niet gaan betalen en dan maar thuis blijven. Dat duwt ze weer terug in een isolement met alle gevolgen van dien. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Ik heb begrepen dat GGZ Noo! > rd Holland Noord niet van plan is de eigen bijdrage te gaan innen." Ook Iris is bang in haar oude situatie terug te vallen. Zij is net als Ingrid een graag geziene gast op het AC als kapster maar ook onder andere als medewerkster in de lijstenmakerij. "Ik ben er zo mee aan, zo mee bezig. Ik kan geen geen brieven schrijven anders had ik allang geschreven naar de verantwoordelijke minister en de politiek. Het drukt me terug in een situatie waar ik juist uit wil komen." Een buurthuis is geen alternatief volgens de dames. "In het AC ontmoet je mensen waar je even je verhaal kwijt kunt", weet Ingrid. "Hier doe je leuke dingen met elkaar. Daar voel ik me heel prettig bij en dat draagt bij aan mijn herstel. Als ik moet stoppen dan zou ik niet weten hoe ik de dag moet doorkomen." > De bezoekers van het AC wachten met angst en beven op de eerste rekening voor de eigen bijdrage. Tineke Valkering heeft ze na het bekend worden van de maartregel in juni in een brief namens het team van AC Heerhugowaard op het hart gedrukt alvast geld op zij te leggen.

Ook in het Activiteiten Centrum (AC) van de GGZ aan de Hectorlaan 17 is de situatie gespannen want straks zal blijken dat bezoekers, die zich door middel van dagbesteding met volle overgave dienstbaar maken aan de lokale samenleving, voor die werkzaamheden moeten betalen. Nu ontvangen de bezoekers die zwerfvuil verzamelen, in opdracht van wijkpanels post rondbrengen of actief zijn in het restaurant van De Mediaan een symbolisch bedrag van een euro voor hun inspanningen. Nu moeten ze zelf betalen en die bijdrage verschilt per bezoeker want het gezinsinkomen is bepalend voor de hoogte van die bijdrage. Ingrid en Iris zijn al jaren vaste bezoekers van het activiteitencentrum. Ook zij weten nog niet wat hun eigen bijdrage zal zijn maar Ingrid houdt het op 250,- per vier weken, Iris denkt 82,- te moeten betalen. Maar zeker weten doen ze het niet. Ingrid: "Ik krijg straks een rekening voor iets waar ik niets van afweet, laat staan hoeveel het wordt. Ik heb heel veel plezier in! > mijn werk als gastvrouw in De Mediaan. Ik geniet van het werk, de sociale contacten, maar als het financieel niet kan houdt het op. Dat is jammer. Dan doe je niets meer en dat ben ik straks weer terug bij af."

Bang

Ook Iris is bang in haar oude situatie terug te vallen. Zij is net als Ingrid een graag geziene gast op het AC als kapster maar ook onder andere als medewerkster in de lijstenmakerij. "Ik ben er zo mee aan, zo mee bezig. Ik kan geen geen brieven schrijven anders had ik allang geschreven naar de verantwoordelijke minister en de politiek. Het drukt me terug in een situatie waar ik juist uit wil komen." Een buurthuis is geen alternatief volgens de dames. "In het AC ontmoet je mensen waar je even je verhaal kwijt kunt", weet Ingrid. "Hier doe je leuke dingen met elkaar. Daar voel ik me heel prettig bij en dat draagt bij aan mijn herstel. Als ik moet stoppen dan zou ik niet weten hoe ik de dag moet doorkomen." > De bezoekers van het AC wachten met angst en beven op de eerste rekening voor de eigen bijdrage. Tineke Valkering heeft ze na het bekend worden van de maartregel in juni in een brief namens het team van AC Heerhugowaard op het hart gedrukt alvast geld op zij te leggen.