Ingezonden persbericht


Krakers gaan 200 leegstaande panden in Amsterdam kraken

Vandaag heeft de Amsterdamse politie via het Parool bekend gemaakt dat er 200 kraakpanden desnoods voor leegstand ontruimd gaan worden in Amsterdam. Kennelijk is de driehoek van politie, O.M. en gemeente van plan om leegstand en speculatie met harde hand te verdedigen. Hiermee zal Van der Laan de geschiedenis in gaan als de leegstand-burgemeester.

Provocatie en escalatie
Het beleid zoals bekend is gemaakt in het Parool poogt alle kraakpanden te ontruimen. Met dit beleid zullen de verhoudingen tussen de politie en krakers verharden. Deze serieuze provocatie zal een situatie veroorzaken waar noch de gemeente, politie, krakers en het merendeel van de Amsterdammers op zit te wachten. Namelijk: harde confrontaties tussen politie en krakers, een stijging van het aantal leegstaande vierkante meters woon en kantoorruimte, het dakloos maken van honderden tot duizenden Amsterdammers die soms al tientallen jaren in vastgoed wonen, waar speculanten -op zijn Amsterdams gezegd- geen moer mee doen.

Heksenjacht
Van der Laan en zijn hoofdcommissaris Bernard Welten willen blijkbaar wel de 'heksenjacht' op krakers ontketenen. Demissionair minister van justitie Hirsch Ballin gaf is mei nog aan dat niet te zien zitten. Het Amsterdamse OM negeert met dit voornemen ook het landelijke beleid van het OM in Den Haag. Die geen panden ontruimd willen zien als deze leeg blijven staan. Door Van der Laan zal de leegstand in Amsterdam tot historische proporties stijgen.

200 panden kraken
Van der Laan - wiens voormalig advocatenkantoor in het verleden ook kraakgroepen bij heeft bijgestaan - weet als geen ander dat krakers nooit zijn gaan kraken omdat kraken mocht, maar omdat krakers tegen de praktijken van de miljoenen verslindende, witwassende vastgoedjongens zijn. Krakers zullen hun panden niet verlaten en als nodig de panden weer her-kraken. Tevens hebben krakers afgelopen week met verschillende acties duidelijk gemaakt onverminderd door te zullen gaan met kraken.

Niet ontruimen voor leegstand
Cohen wist in Amsterdam het beleid af te dwingen om kraakpanden 'niet te ontruimen' voor leegstand. Met dit beleid, werden vele confrontaties voorkomen en huizen bewoond. Cohen durfde dit af te dwingen bij Welten. Van der Laan lijkt hierop terug te komen. Of hij de strijd misschien niet kan winnen van de rechtse partijen in de Tweede Kamer of dat het hem niet uit maakt dat leegstand en speculatie hiermee een "boost" krijgt maakt niet uit. De 'leegstand-burgermeester' Van der Laan kiest blijkbaar voor de weg van provocatie en escalatie.


---

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (