Toename weggelopen huisdieren


Hoogste risico: Tommie, een zwart-witte kater van één jaar oud in Zierikzee

DEN HAAG, 20100927 -- Op dierendag wordt gevraagd eens extra op te letten of je geen vreemde kat, hond, konijn of parkiet in je omgeving ziet. Vermiste huisdieren veroorzaken elk jaar een hoop leed. Het aantal gepubliceerde vermiste huisdieren op localpoint.nl is de afgelopen 12 maanden gestegen naar 18.000 (+3%). Op Localpoint zijn jaarlijks bijna 15.000 katten, 3.000 honden en honderden andere weggelopen huisdieren te vinden. Worden katten vooral in Zeeland en de kop van Noord-Holland vermist, honden gaan er in het midden van het land vaker vandoor.

Stichting Amivedi
Alle meldingen zijn afkomstig van Stichting Amivedi, een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Amivedi-Nederland bestaat al bijna 75 jaar. In die tijd heeft zij veel ervaring opgedaan en veel contacten opgebouwd. Daardoor is de kans groot dat een vermist of gevonden huisdier weer bij de eigenaar terugkomt. Amivedi-Nederland werkt met meer dan 100 meldpunten, verspreid over het land.

Jonge katers gaan er steeds vaker vandoor
Er worden elk jaar meer katers dan poezen vermist. Afgelopen jaar liepen er 8.000 (+4,5%) katers en 6.000 (+7%) poezen weg. De meest voorkomende kleuren zijn zwart-wit en zwart, daarna komt rood-wit. De oudste vermiste kat was 26 jaar. In meer dan de helft van de gevallen is het een gewone huiskat die wegloopt . Raskatten worden veel minder vaak vermist. De plaatsen met de meeste meldingen zijn in volgorde Zierikzee, Julianadorp en Den Helder. Namen van de top 3 weggelopen katers zijn Tommie, Tijger en Simba. Bij de poezen is dat Poes, Minoes en Luna.

Pas op voor je Jackrussel
Bijna de helft van alle honden die er vandoor gaan zijn terriërs en met name de kleinere Jackrussel. De meeste meldingen komen uit bosrijke gebieden als Putten, Goirle en Bilthoven. Het aantal weggelopen honden is vorig jaar met 5% afgenomen tot 3.000. Er lopen bijna evenveel bruine als zwarte honden weg. De namen top 3 voor een reu zijn Max, Rakker en Bobby, bij de teef zijn dat Lady, Bo en Senna.

Snuffie en Coco gezien?
Elk jaar ontsnappen er honderden konijnen en boven aan de lijst staan de plaatsen Utrecht, Breukelen en Houten. De meest voorkomende namen zijn Snuffie, Flappie en Witje. Bij de vogeltjes gaan vooral de parkieten er vandoor, gevolgd door papegaaien en duiven. Hier zijn de namen Coco, Chico en Rocky en de meest voorkomende plaatsen zijn Soest, Katwijk en Spijkenisse. Maar de opmerkelijkste vermissing was misschien wel de landschildpad Piet van 60 jaar.





Ingezonden persbericht