Gemeente Haren

Jubileumpostzegel Haren 850 van de maand oktober

26/09/2010

Op maandag 27 september om 17.00 uur wordt de tiende jubileumpostzegel in het kader van Haren 850 uitgebracht. De postzegel vertoont ditmaal het enige hunebed dat in Groningen nog te zien is: de G1 in Noordlaren.

De postzegel van oktober is een understatement. We vieren dit jaar in Haren het 850-jarig bestaan, maar het gebied dat nu de gemeente Haren is, was natuurlijk al veel eerder bewoond. Het hunebed in Noordlaren getuigt daarvan. Dat Haren toch het 850-jarig bestaan viert, heeft alles te maken met het feit dat in 1160 de naam 'Noordlaren', als onderdeel van de huidige gemeente Haren, voor het eerst op schrift werd vermeld. De naam is samen met die van Mid- en Zuidlaren te vinden in het Grondboek van het Klooster Werden nabij Essen in Duitsland. Het boek bevat een uitputtende administratie van de bezittingen van dit klooster en vermeldingen van inkomsten uit die bezittingen. Zo dienden Noord-, Mid- en Zuidlaren in de twaalfde eeuw op de dag dat het Feest van Sint Otger gevierd werd (3 mei) een bedrag van zes 'solidi' te betalen.

Het eerste velletje van tien zegels van de maand oktober wordt verkocht aan de Noordlaarder gemeenschap. Komende zaterdag 2 oktober wordt het Harense dorp het eindpunt van de 'Pelgrimage'. Dat is een avontuurlijke voet- en fietstocht langs tal van historische plekken in Haren. De deelnemers passeren onder meer het Hunebed.

Met de verschijning van deze tiende postzegel is de serie bijna compleet. In de twee laatste maanden van het jaar zal in een grotere oplage nog een bijzonder postzegelvelletje verschijnen dat Haren 850 tot thema heeft. De oplage van de oktoberzegel is 250 velletjes à 10 zegels. De zegels die natuurlijk ook als frankeerzegels gebruikt kunnen worden, zijn vanaf 1 oktober te koop bij de boekhandels Boomker Boeken
+ en Bruna in Haren. De zegels behouden hun waarde.

Een velletje van 10 zegels à 44 cent kost EUR 5,-. De 'winst' is bestemd voor het Terre des Hommes-doel dat in het kader van 850 jaar Thuis in Haren is geadopteerd. Het betreft de uitbreiding van een school in Goa in West-India. Voor meer informatie over dit project verwijzen wij u graag door naar de site van Haren 850: www.haren850.nl. Op de site is ook andere informatie over de postzegels, de Stater en tal van andere activiteiten in het kader van Haren 850 jaar te vinden.