Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

8 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200908062/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 29 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Aanwijzing 'Engbertsdijksvenen' als beschermd natuurgebied) Uitspraak over het besluit van de minister van LNV om de Engbertsdijksvenen aan te wijzen als beschermd natuurgebied. Het gaat om een aanwijzing op grond van de Natuurbeschermingswet. Engbertsdijksvenen is een veengebied van ongeveer 1.000 hectare binnen de gemeenten Twenterand, Tubbergen en Hardenberg. Het gebied was al eerder aangewezen als beschermd vogelgebied, maar is nu ook aangewezen als beschermd natuurgebied vanwege de aanwezigheid van bijzondere soorten veen en heide. Door het besluit wordt het gebied extra beschermd en zal voor bepaalde activiteiten in het vervolg een vergunning moeten worden aangevraagd. Een agrarisch bedrijf uit Langeveen vindt het besluit onduidelijk omdat er niet uit zou blijken welke beschermde soorten er op welke afstand van zijn bedrijf liggen. De aanwijzing zou bovendien leiden tot een waardevermindering van zijn bedrijf. Daarom is hij tegen het besluit van de minister in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook een exploitant van een bloemenbedrijf uit Bruinehaar verzet zich tegen de aanwijzing. Het bedrijf maakt voor de teelt van bloemen gebruik van drainage en het vreest dat dit door de aanwijzing niet langer mogelijk zal zijn of aan strenge regels wordt verbonden. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201000065/1 die de Raad van State woensdag 29 september 2010 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft opgelegd aan de exploitant van het bloemenbedrijf. Volgens het provinciebestuur heeft de man een nieuwe drainage aangelegd, zonder dat hij over een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet beschikte. De man bestrijdt dit en is ook tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de Raad van State. Die heeft beide zaken op 7 september jl. op zitting behandeld.
2. 200908826/1/H2 en 200909757/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 29 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Kapvergunningen
inhoudsindicatie:

(Kapvergunningen voor bomen in tuin van Noordbrabants Museum) Uitspraak over de kapvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch heeft verleend voor de kap van zesenveertig bomen in de tuin van het Noordbrabants Museum en van een aantal bomen in het Oude Bogardenstraatje en in de Beurdestraat. De kapvergunningen houden verband met het bouwplan voor de uitbreiding van het Noordbrabants museum, het renoveren van het Waterstraatcomplex en het bouwen van het Stedelijk Museum en zes woningen aan De Mortel. De vereniging van Eigenaars 'De Mortelkazerne' en de Stichting Boom en Bosch verzetten zich tegen de kapvergunning. Zij vinden dat het gemeentebestuur onvoldoende belang heeft gehecht aan het behoud van de waardevolle bomen en dat het gemeentebestuur de alternatieven voor de kap die zij hebben aangedragen, niet zorgvuldig heeft uitgezocht. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in november 2009 een eerder beroep van De Mortelkazerne en Boom en Bosch tegen de kapvergunningen ongegrond. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 16 juli jl. op zitting behandeld. De bouwvergunningen voor de uitbreiding van het Noordbrabants museum, het renoveren van het Waterstraatcomplex en het bouwen van het Stedelijk Museum en de zes woningen aan De Mortel zijn inmiddels onherroepelijk geworden. Op 1 september jl. heeft de Raad van State alle bezwaren tegen het bouwplan ongegrond verklaard. Nu volgt dus nog de definitieve uitspraak over de kapvergunningen.
3. 200909101/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 29 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Nieuw gebouw voor de Jan Hekmanschool in Ouderkerk aan de Amstel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het uitwerkingsplan 'Uitwerking schoolkavel van het bestemmingsplan Ouderkerk-Zuid 2006' van de gemeente Ouder-Amstel. Het uitwerkingsplan maakt de komst van een brede school mogelijk. Deze zal accommodatie bieden aan de Jan Hekmanschool die uit de bestaande huisvesting is gegroeid en nu is verspreid over drie locaties. Ook maakt het plan een aantal nieuwe woningen mogelijk. De stichting BONS is tegen de goedkeuring van het uitwerkingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens BONS komt de school op een afstand van 150 meter van een drukke snelweg te liggen en is het niet verantwoord om schoolgaande jeugd bloot te stellen aan de slechte luchtkwaliteit op die locatie. Verder deugt het onderzoek naar de luchtkwaliteit niet omdat is uitgegaan van onjuiste invoergegevens, aldus BONS. De Raad van State heeft de zaak op 8 juli jl. op zitting behandeld.
4. 200910345/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 29 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet bodembescherming
inhoudsindicatie:

(Bodemsaneringsplan voor voormalig Philips complex in Tilburg) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Tilburg waarbij is ingestemd met het bodemsaneringsplan voor het voormalige Philips complex aan de Zevenheuvelenweg. Het saneringsplan is ingediend door Philips Environment & Safety in Eindhoven. De bodem van de locatie is ernstig vervuild. Het gemeentebestuur heeft jaren geleden vastgesteld dat het noodzakelijk is om de bodem te saneren, omdat het risico bestaat dat de verontreiniging zich verspreidt. Het bedrijf I.F.F. Nederland B.V. is eigenares van het terrein dat naast het voormalige Philips complex ligt. Dit terrein ligt aan de noordkant van de weg en medewerkers van het bedrijf gebruiken het als parkeerterrein. Het bedrijf beschikt ook over gronden die aan de zuidkant van de weg liggen. Op die locatie vervaardigt het bedrijf geur- en smaakstoffen, onder andere voor menselijke consumptie. Het bedrijf is het niet eens met de aanpak in het saneringsplan. Het vindt dat het gemeentebestuur rekening had moeten houden met zijn toekomstige plannen. Zo stelt het bedrijf dat het van plan is om in de toekomst warmte- en koudeopslag toe te passen op haar terrein. Ook heeft het bedrijf aangevoerd dat het gemeentebestuur in het saneringsplan een overzicht had moeten opnemen van de beoogde tussentijdse effecten en de tijdstippen waarop het gemeentebestuur daarover geïnformeerd moet worden. Het bedrijf is dan ook tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 19 augustus jl. op zitting behandeld.
5. 201000307/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 29 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor vloeistofverdamper bij fabriek in Veendam) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Veendam heeft verleend aan Nedmag Industries Mining & Manufacturing B.V. voor de plaatsing van een magnesiumchloride vloeistofverdamper aan de Langeleegte. Een echtpaar dat tegenover de zoutwinninglocatie van het bedrijf woont, is het niet eens met de verlening van de vergunning. Zij hebben aangevoerd dat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan en de welstandseisen. Bovendien vindt het echtpaar dat het gemeentebestuur onvoldoende rekening heeft gehouden met hun belangen. Naar het oordeel van de rechtbank is het bouwplan niet in strijd met het bestemmingsplan en niet in strijd met de welstandseisen, zodat het gemeentebestuur de bouwvergunning terecht heeft verleend. Het echtpaar is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 27 augustus jl. op zitting behandeld.
6. 201001018/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 29 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor twee prefab vuurwerkbewaarplaatsen in Nieuwegein) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein heeft verleend voor twee prefab vuurwerkbewaarplaatsen op het buitenterrein van een tuincentrum aan de IJsselsteinseweg in Nieuwegein. Omdat het terrein in het bestemmingsplan is bestemd als tuincentrum en de verkoop van vuurwerk daar niet onder valt, heeft het gemeentebestuur ook een vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Enkele omwonenden zijn het hier niet mee eens. Zij zien geen noodzaak voor een vuurwerkverkooppunt bij het tuincentrum en vrezen voor verkeer- en parkeeroverlast. Ook zijn zij bang dat het vuurwerk direct na aankoop bij hun woningen zal worden afgestoken. De rechtbank in Utrecht verklaarde in december 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 6 september jl. op zitting behandeld.
7. 201001151/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 29 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Groningen
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Brandweerkazerne Winsum') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Winsum van het bestemmingsplan 'Brandweerkazerne Winsum'. Het plan maakt de bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Meeden mogelijk. Volgens de gemeente voldoet de oude kazerne die bij het gemeentehuis aan de Hoofdstraat ligt, niet meer aan de eisen van de arbeidsinspectie. Bovendien is de locatie aan de Meeden ruimer en kan de brandweer bij de nieuwe kazerne beter uitrukken. Een man die in de buurt van de nieuwe locatie woont, is het niet eens met de nieuwbouwplannen. Volgens hem leidt de nieuwbouw tot verstoring van de omgeving en de nabijgelegen hertenkamp. Hij vindt dat de huidige locatie beter voldoet en dat verbouwing daarvan goedkoper is dan de bouw op de nieuwe locatie. De gemeenteraad bestrijdt dat. Volgens de gemeenteraad zal de overlast voor omwonenden verminderen. De man is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 2 september jl. op zitting behandeld.
8. 201005701/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 29 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Hospice Middenbeemster 2010') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Beemster van het bestemmingsplan 'Hospice Middenbeemster 2010'. Met het plan wil de gemeente een hospice met bijgebouwen aan de Prins Mauritslaan in Middenbeemster mogelijk maken. Een hospice is een palliatieve, medische zorginstelling waar alle zorg erop is gericht de patiënt met een levensbedreigende ziekte een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. De eigenaar van een autoherstelbedrijf in de buurt is het niet eens met het plan en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is bang dat hij in zijn bedrijfsvoering zal worden beperkt. Volgens hem wordt het in- en uitrijden van auto's onmogelijk als bezoekers van het hospice en begrafenisondernemingen hun auto's bij zijn bedrijf parkeren. Hij voert ook aan dat het repareren en reinigen van auto's niet meer naar behoren kan worden uitgevoerd. De Raad van State heeft de zaak op 10 september jl. op zitting behandeld. pagina: 1