Hulpverlening Gelderland Midden


GGD'en onderzoeken binnenklimaat scholen

In de provincie Gelderland zijn in het schooljaar 2009-2010 ruim tweehonderd scholen onderzocht in het kader van het project Bewustwording Binnenmilieu Basisscholen. Dit project is beter bekend onder de naam Frisse Lucht op School en wordt uitgevoerd door de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGDen).

Het landelijke project wordt in Gelderland sinds 2007 uitgevoerd. Doel van het project is het verbeteren van het binnenklimaat op scholen, waardoor een gezonde leeromgeving ontstaat. Leerkrachten krijgen handvatten om beter te ventileren in hun eigen lokaal. Dit kan helpen om gezondheidsklachten en verminderd cognitief functioneren bij leerlingen en leerkrachten te voorkomen.

Resultaten

In 51% van de geïnspecteerde lokalen zijn de ventilatiemogelijkheden in de winter dusdanig, dat onvoldoende of slechts matig kan worden geventileerd. Bijna alle onderzochte scholen, zon 95%, hebben één of meer lokalen waar dit het geval is.

In de lokalen waar s winters wél voldoende kan worden geventileerd, is er vaak sprake van tocht- en koudeklachten, waardoor leerkrachten niet optimaal ventileren.

Waardering

Zowel directeuren als leerkrachten zijn positief over het project. Zij geven onder andere aan dat de bewustwording van het belang van ventileren bij hen is toegenomen. Omdat het binnenmilieu op scholen vaak onder de maat is, willen scholen deze problematiek graag aanpakken. Meedoen met het project Frisse Lucht kan daarbij helpen.

Deelname 2010-2011

In het schooljaar 2010-2011 gaan de Gelderse GGDen door met de onderzoeken op scholen. Scholen kunnen kostenloos deelnemen. Het Ministerie van VROM financiert het project. Scholen die meedoen, ontvangen van het ministerie van OC&W een subsidie voor het nemen van maatregelen op het gebied van binnenmilieu.