Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Bij Uitgeverij Terra Lannoo zal verschijnen:

HET ICESAVE-DRAMA
HOE EEN HANDVOL IJSLANDERS DE FINANCI?LE WERELD UITKLEEDDE

De hebberige bankiers, de falende politici en de getergde slachtoffers Gerard van Vliet & Dadi Rafnsson

In dit onthullende boek worden de verbijsterende feiten over de Icesave-affaire op een rijtje gezet en in perspectief geplaatst, vanuit IJsland en Nederland. Op 6 oktober is het precies twee jaar geleden dat drie banken niet alleen heel IJsland op de knieën kregen, maar ook de hele financiële wereld. Door Icesave konden meer dan een 500.000 spaarders (en vele instellingen en (lokale) overheden) in onder andere Engeland, IJsland en Nederland naar hun geld fluiten. Het boek is geschreven door gedupeerde Gerard van Vliet, die tevens voorman is van ruim 250 spaarders die meer dan E100.000,00 bij de IJslandse bank Icesave parkeerden en de IJslandse Dadi Rafnsson.

Op 6 oktober 2008 konden honderdduizenden spaarders in Nederland, Engeland en IJsland ineens niet meer bij hun spaargeld. Met als gevolg dat het leven van veel spaarders vanaf dat moment drastisch veranderde. De Nederlandse staat en het depositogarantiestelsel vergoedden uiteindelijk gezamenlijk de eerste E100.000,00, de rest moesten de gedupeerden, waaronder Van Vliet, zelf uit IJsland halen. Een slepende strijd, die nog steeds voortduurt. Ondertussen had Van Vliet het aan de stok met politici en toezichthouders in zowel Reykjavik als Den Haag, alsmede de publieke opinie, die hem en zijn lotgenoten als rijke stinkerds afschilderde. In Het Icesave-drama wordt kennisgemaakt met 'The Dirty Thirty', de dertig mensen die verantwoordelijk waren voor het IJsland dat een ongekende groei doormaakte en tenslotte failliet ging. En worden vragen aan de orde gesteld als 'Had de Nederlandsche Bank ondanks serieuze twijfels vooraf nu wel of niet Icesave moeten toelaten in Nederland?', 'Waarom werd niet ingegrepen?', 'Wat was de rol van Wellink?' en 'Hoe kon het zover komen dat al die spaarders de dupe werden?' Ook komen gedupeerden aan het woord en in enkele gevallen zijn anonieme bronnen gebruikt, die zich als 'klokkenluider' onbeschermd voelen. Het Icesave-drama; een boek over hebberige IJslandse bankiers, volstrekt falende politici en buitengewoon naïeve toezichthouders, waarbij duidelijk wordt dat sparen nooit meer onschuldig zal zijn. Een Icesave-affaire kan zich volgens de auteurs op elk moment herhalen.

Gerard van vliet ging als gedupeerde van het faillissement van Landbankski-dochter Icesave zelf voor ruim E300.000,00 het schip in. Hij slaagde er in korte tijd in alle gedupeerde Icesave-spaarders om zich heen te verzamelen en actie te ondernemen. Met een ongekend doorzettingsvermogen bleef hij, via de vereniging Icesaving.nl en zijn weblog Icesave.nu bij de politiek, media en regeringen aandacht vragen voor de 250 echte slachtoffers van het Icesave-drama die meer dan E100.000,00 bij Icesave op hun rekening hadden staan. Gerard deed alle research naar het falen van het Nederlandse toezicht, onder andere bij De Nederlandsche Bank. Dadi Rafnsson werkte onder meer bij Kaupthing Bank in IJsland en geeft via zijn weblog Economicdisasterarea.com keer op keer scherpe kritiek op de gang van zaken in IJsland. Hij deed alle research naar de IJslandse feiten en het complete falen van alle betrokkenen in IJsland.

Het Icesave-Drama
Technische gegevens
Auteurs : Gerard van Vliet & Dadi Rafnsson
Omvang : 192 blz, paperback
ISBN : 978 90 8989 295 9
Prijs : E 14,95




Ingezonden persbericht