Ingezonden persbericht


PvdA stelt vragen over megafarm en windturbines op de grens bij Ter Apel

De PvdA Statenfractie Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld over twee projecten, net over de grens bij Ter Apel, die milieuoverlast kunnen veroorzaken in de provincie Groningen. Het betreft een mega-kippenstal, gebouwd voor 350.000 kuikens, en de plannen voor de bouw van extra windturbines in dit gebied. In het recente verleden zijn daar vele protesten tegen geweest, vanuit de gemeente Vlagtwedde maar ook in Provinciale Staten.

Over beide ontwikkelingen maakt de PvdA Statenfractie zich grote zorgen. Naar aanleiding hiervan hebben wij dan ook de volgende schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld:


* Is het college op de hoogte van de bouw van genoemde megastal en van de plannen voor uitbreiding van windenergie?


* Heeft de Duitse overheid u conform artikel 7 van de EU-richtlijn 97/11 (voortgekomen uit het Espoo - verdrag) een melding van de projecten doen toekomen met een beschrijving van alle beschikbare informatie over mogelijke grensoverschrijdende milieueffecten?


* Zo, ja, heeft het college kenbaar gemaakt dat zij wenst deel te nemen aan de Milieu-Effect-Beoordelingsprocedure van beide projecten?
* Als de Duitse overheid u niet op de hoogte heeft gesteld, bent u dan met ons van mening dat dit een ernstig verzuim is? Kunt u aangeven wat dan de juridische consequenties zijn van het genomen besluit voor de reeds gerealiseerde megastal, ervan uitgaande dat ook onze Oosterburen gehouden zijn aan het verdrag van Espoo?


* De bewoners van het gebied zijn niet geïnformeerd en hebben geen gelegenheid gehad op de plannen te kunnen reageren. Hoe beoordeelt het college dit?