Ingezonden persbericht


Eerste schoolsportvereniging op voortgezet onderwijs en MBO van start

Na achttien schoolsportverenigingen voor het basisonderwijs heeft Rotterdam vanaf vandaag een nieuwe landelijke primeur: een schoolsportvereniging voor het voortgezet onderwijs en MBO. Door sportverenigingen aan drie onderwijsinstellingen in Rotterdam-Zuid te koppelen, moeten scholieren tussen de twaalf en achttien jaar structureel in beweging worden gebracht.

LOC Zadkine, Sint-Montfort en Zuiderpark zijn de eerste scholen voor het voortgezet onderwijs en MBO in Nederland die hun leerlingen met een Schoolsportvereniging sport aanbieden. Honderden leerlingen waren maandag aanwezig bij de feestelijke aftrap met onder meer Feyenoord-directeur Eric Gudde, Feyenoord-spelers Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Adil Auassar, radio-dj Gijs Staverman en wethouder Antoinette Laan.

De Schoolsportvereniging moet de jongeren van de drie scholen stimuleren om in georganiseerd verband te sporten. Vanaf september kunnen de leerlingen direct na schooltijd vijf sporten volgen: basketbal, dans, boksen, tennis en voetbal. De sporten worden op of rondom de scholen gegeven door trainers van nabijgelegen sportverenigingen.

Rotterdam Sportsupport zette eerder met succes schoolsportverenigingen in achttien wijken voor het basisonderwijs op. Het Verwey-Jonker Instituut concludeerde dat het project op verschillende terreinen effecten sorteert. Ruim 1300 kinderen meldden zich via een schoolsportvereniging als lid aan bij een sportvereniging. Daarnaast heeft het project een positieve invloed op de gezondheid van kinderen, betrokkenheid van ouders en leefbaarheid in de wijken. Rotterdam Sportsupport-directeur Gert-Jan Lammens: "De sleutel van de Schoolsportvereniging is laagdrempeligheid. Zo brengen we sport letterlijk dichtbij de doelgroep en koppelen we het Jeugdsportfonds aan het project voor kinderen uit gezinnen waarvoor financiën een drempel zijn."

Wethouder Antoinette Laan (sport, recreatie, kunst en cultuur) verrichtte maandag de openingshandeling. Zij ziet schoolsportverenigingen als belangrijk instrument voor zowel de sportparticipatie als het woonplezier in Rotterdam. "We stellen onszelf als doel dat in 2016 70% van de Rotterdamse bevolking van zes jaar en ouder sport. Sport draagt ook bij aan andere maatschappelijke doelstellingen zoals reïntegratie naar werk, bestrijding van jeugdoverlast, een betere gezondheid en sociale binding in wijken. Sport verhoogt bovendien de onderwijsprestaties. Dit project levert een stevige impuls aan het realiseren van deze doelen en draagt eraan bij dat Rotterdam de sportstad wordt die we willen zijn."

Schoolsportverenigingen sluiten tevens nauw aan op de ambities uit het Olympisch Plan 2028. Ivo Opstelten, voorzitter van Olympisch Vuur: "De schoolsportverenigingen hebben eerder al bewezen een belangrijke impuls te zijn om kinderen van het basisonderwijs aan het sporten te krijgen. Fantastisch dat nu ook de middelbare schooljeugd de kans krijgt van dit programma te profiteren. Na schooltijd samen sporten is tevens een krachtig middel bij het vergroten van de sociale cohesie. Weer een mooie stap op weg naar Olympisch niveau."



Ingezonden persbericht