Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 27 september 2010

VPRO/NTR publieksprijs Academische Jaarprijs van start

Voor het eerst in het vijfjarig bestaan van de Academische Jaarprijs wordt naast de juryprijs ook een publieksprijs uitgereikt. Vanaf vandaag kan het publiek zijn stem uitbrengen op de website van het wetenschappelijke programma Labyrint van VPRO/NTR. De Labyrint Publieksprijs bestaat uit zendtijd in een aflevering van Labyrint op televisie en wordt uitgereikt tijdens de Finaledag op 27 oktober in de Stadsgehoorzaal Leiden.

Tijdens die Finaledag strijden de vijf genomineerde teams om de Academische Jaarprijs 2010. Het team met het meest creatieve communicatieplan ontvangt uit handen van Alexander Pechtold de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. Pieter van der Wielen, presentator van wetenschapsradioprogramma's waaronder 'Hoe?Zo!' en 'Noorderlicht', is dagvoorzitter.

Uit 27 inzendingen nomineerde de vakjury onder voorzitterschap van Rick van der Ploeg in het voorjaar vijf teams voor de finale:

Leiden Universitair Medisch Centrum | Team Ferrari | 'Kies de Aanval' Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen | Team Wijmenga | 'GENen kraken in GroninGEN: een ontdekkingstocht met de LifeLinesExpress' Technische Universiteit Eindhoven | Team Bekdemir | 'Brandschone verbranding!' Universiteit Utrecht | Team Gelderblom | 'Het Spel van de Gouden Eeuw' Wageningen Universiteit | Team Lentink | 'Vliegkunstenaars'

De vijf finalisten presenteren op 27 oktober hun uiteindelijke plan aan de jury, die uiteindelijk twee finalisten uitkiest. Tijdens het officiële ­ en vrij toegankelijke ­ avondprogramma presenteren die twee finaleteams nogmaals hun plan, maar nu aan publiek, pers en jury. Nadat de toehoorders in de zaal gelegenheid hebben gekregen om vragen te stellen, kiest de jury de winnaar van de geldprijs van 100.000 euro. Daarmee kan de winnaar zijn plan uitvoeren.

De inloop van het avondprogramma start om 19.45 uur. Rond 21.45 uur zal Alexander Pechtold de Academische Jaarprijs 2010 uitreiken, waarna onder het genot van een borrel en muzikale omlijsting van singer-songwriter Sandy Dane kan worden nagepraat.

Opgeven voor de gratis en vrij toegankelijke Finaledag kan via www.ddk.nl/ajp. Doe dat snel, want het aantal plaatsen voor de Finaledag is beperkt. Meer informatie over de Academische Jaarprijs is te vinden op www.academischejaarprijs.nl. Stemmen voor de Labyrint Publieksprijs kan op www.labyrint.nl/publieksprijs.

Noot voor de redactie (