Goud voor Vlaardingen, Zilver voor Helenaveen in Europese Entente Flor

27/09/2010 22:06

All Round Communications

Opnieuw is het groen van de stad Vlaardingen met Goud bekroond. Na de verkiezing tot Groenste stad van Nederland in 2009 won Vlaardingen nu Goud in de Europese Entente Florale, de jaarlijkse Europese verkiezing van de Groenste steden en dorpen. Helenaveen (gemeente Deurne), in 2009 Groenste Dorp van Nederland, zag haar groene inspanningen internationaal met Zilver beloond. Kort voor de komst van de jury was het dorp nog getroffen door zwaar noodweer.

De officiële prijsuitreiking van de Europese Entente Florale had op 24 september plaats in de Italiaanse stad Cervia. Aan dit Europese groene evenement wordt door 12 landen meegedaan, die elk hun "groenste" stad en dorp afvaardigden.

Het doel

Het doel van de Entente Florale is om steden en dorpen een impuls te geven om de kwaliteit van leven voor hun inwoners te bevorderen door een doordachte toepassing van bomen, struiken, planten en bloemen en tevens door de inrichting van groene gebieden waar mensen kunnen spelen en recreëren.

Jury argumentatie

De voorzitter van de jury, de Engelsman Clive Addison, gaf de volgende karakteristiek van Vlaardigen als Goud winnende groene stad: Vlaardingen, als oudste vissersplaats van Nederland, in de directe nabijheid van de metropool Rotterdam, heeft zich ontwikkeld tot een verrassend groene stad. In de vorm van een klaverblad is de stad een voorbeeld hoe het landschap op harmonieuze wijze kan worden geïntegreerd, hoe natuur en cultuur op uitstekende wijze kunnen samengaan. De stad is dooraderd met water en hoog gekwalificeerd groen. De betrokkenheid van de bewoners met hun groen is groot en de natuur- en milieueducatie is van een hoogstaand niveau. Deze groene parel te midden van een industriële omgeving verschaft de gemeente en haar inwoners werkelijk "The quality of life"!

Het juryrapport is ook lovend over Helenaveen, het groene dorp uit Noord Brabant: Helenaveen ziet kans het onverenigbare te verenigen. Het ontgonnen agrarische landschap wordt met instemming van de bevolking weer omgevormd tot een natuurlijk hoogveengebied dat de natuurlijke- en landschappelijke kwaliteit aanzienlijk zal versterken. De majestueuze oude eikenlanen, de waterwegen en de harmonieuze bebouwing vormen een fraai ensemble dat een grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigt. De gemeenschapszin is groot en de inzet om de recreatief/toeristische functie te versterken is lovenswaardig.

Helenaveen heeft kans gezien met haar inwoners een heel goed leef-woon-werk- en verblijfsmilieu tot stand te brengen.

Kritisch

De jury was over het algemeen zeer tevreden over de groene kwaliteit van de deelnemende steden en dorpen, al werd ook een kritische noot duidelijk niet geschuwd. Het Nederlandse jurylid Nico Brink, die samen met Marjolijn Ruys Nederland vertegenwoordigt, vindt dat de jury zeer kritisch oordeelt. Hij noemt het Goud voor Vlaardingen dan ook een meer dan voortreffelijke prestatie. De juryleden nemen niet deel aan de stemming als het hun eigen land betreft.

Deelnemers en bekroningen

Aan deze internationale Entente Florale werd meegedaan door 12 landen: België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

De Nederlandse deelnemers voor volgend jaar binnenkort bekend

De deelnemers aan de Nederlandse competitie Entente Florale 2010 zijn alle inmiddels gejureerd. Op woensdag 10 november horen zij tijdens de officiële prijsuitreiking in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen wie dit jaar als groenste stad en dorp van Nederland worden bekroond. De winnaars ontvangen hun prijs uit handen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Volgend jaar zullen zij dan Nederland in de Internationale Entente Florale vertegenwoordigen.

Lijst Bekroningen deelnemende steden en dorpen 2010

Land dorp stad

België: St Hubert ZILVER Hasselt ZILVER

Duitsland: Bankow ZILVER Westerstede GOUD

Frankrijk:Guyencourt-Saulcourt GOUD Beauvais ZILVER

Hongarije: Lipót GOUD Sopron ZILVER

Ierland: Emly ZILVER Carrick on Shannon GOUD

Italië: Stesa ZILVER Salsomaggiore ZILVER

Kroatië: Sveti MartinZILVER Posega BRONS

Nederland: Helenaveen ZILVER Vlaardingen GOUD

Oostenrijk: Kirchschlag in Reichenau an der Rax ZILVER

derBuckligen Welt ZILVER

Slovenië: Sentjerne ZILVER Mozirje ZILVER

Tsjechië: Havirov ZILVER Studenec ZILVER

UK: St Brelade GOUD Stockton on Tees GOUD





http://www.ententeflorale.nl