Ingezonden persbericht

NCDO NJR

Utrecht, 18 september 2010

Nog zes jongeren strijden om functie van jongerenvertegenwoordiger naar de VN
Jongeren uit Amsterdam, Maastricht, IJsselstein, Papendrecht en Arnhem zijn nog in de race voor felbegeerde titel

Voor downloaden foto's, zie onderaan persbericht

Vijftien jongeren uit heel Nederland streden vandaag in Utrecht om een plek in de halve finale van de verkiezing van de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN. Aan de hand van pittige stellingen debatteerden zij over internationale onderwerpen en probeerden zij het publiek en de deskundige jury te overtuigen. Bijgestaan door een kritisch jongerenpanel koos de jury uiteindelijk de zes halve finalisten. Zij zullen vanaf 27 september campagne voeren om genoeg stemmen te verzamelen om in de finale te belanden. De verkiezing van de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN wordt georganiseerd door NJR en NCDO.

De vijftien deelnemers hadden maar een paar dagen de tijd om zich in te lezen. Toch wisten zij met overtuigende argumenten hun standpunten te verdedigen. Of het nou ging om de rol van de VN bij het verstrekken van noodhulp of het aanpakken van piraterij in de hoorn van Afrika, zij hadden hun antwoord klaar. Jurylid Jack de Vries, presentatiedeskundige en voormalig CDA-politicus, prees de deelnemers om hun inzet: "Het raakt mij enorm dat de kandidaten al zoveel goede ervaringen hebben opgedaan in Nederland en het buitenland. Het is prachtig om te zien dat ze dit nu verder willen inzetten." Hoewel het niveau hoog was, sprongen de volgende zes kandidaten eruit:

* Marissa Adelaar (20) uit IJsselstein, student Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam
* Lot Feijen (21) uit Amsterdam, student Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam
* Iris Gardien (24) uit Arnhem, student Development Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen
* Dirk Janssen (20) uit Maastricht, student Liberal Arts & Sciences: International Relations, Economics, Political Philosophy aan de University College Maastricht
* Bart Kleine Deters (22) uit Maastricht, student European Law aan de Universiteit van Maastricht
* Thijs Verheul (18) uit Papendrecht, vwo-scholier in Papendrecht én student Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Deze zes halve finalisten proberen van 27 september t/m 17 oktober zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Stemmen kan via www.dewereldvandevn.nl of via sms. Elke week strijden er twee kandidaten tegen elkaar. Na drie campagneweken blijven er drie finalisten over. Op 24 oktober, de internationale dag van de VN, vindt de finale van de verkiezing plaats tijdens het evenement UN&me. Dan wordt bekend wie de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN zal zijn.

Jongerenvertegenwoordigers
NJR begeleidt en adviseert jongerenvertegenwoordigers zodat zij de stem van Nederlandse jongeren kunnen laten horen. De bekendste is de jongerenvertegenwoordiger naar de VN, maar ook voor Europese Zaken, Unesco en duurzame ontwikkeling zijn vertegenwoordigers actief. Zij vormen de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Samen met collega-jongerenvertegenwoordiger Elsa van de Loo gaat de nieuwe jongerenvertegenwoordiger op zoek naar de meningen en ideeën van jongeren. Deze bespreken ze vervolgens met onder andere beleidsmakers en de Verenigde Naties.

NJR
Bij NJR werken jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

NCDO
NCDO staat voor Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling. NCDO betrekt mensen in Nederland bij internationale samenwerking en ondersteunt hen met informatie, subsidie en adviezen. De millenniumdoelen zijn de leidraad voor alle activiteiten.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht