Technologiebranches: beurs dit jaar anders

29/07/2010 10:57

Federatie van Technologiebranches

Het grootste technologie-evenement van Nederland, de vierdaagse beurs en conferentie HET Instrument, is dit jaar wat later in het seizoen gepland, kort na de vakantie, van 28 september tot en met 1 oktober. Ook de locatie is anders dan andere jaren, Amsterdam RAI in plaats van Jaarbeurs Utrecht. Onveranderd is dat drie technologiebranches zich daar presenteren, industriële elektronica, industriële automatisering en laboratorium technologie. De wijze waarop men het marketingevenement invult is wel weer anders. Vrijwel alle relevante bedrijven die goed de recessie door zijn gekomen doen mee, maar de meesten met een wat kleinere stand en meer in gezamenlijke themapaviljoens en collectieve beursvloerprojecten via hun brancheorganisatie FHI. Dat betekent per saldo zowel meer inhoud als meer vorm, meer 'fun'.

Met ongeveer 450 standhouders verdeeld over zes beurshallen en dertigduizend vierkante meter bruto beursvloer, is HET Instrument net als de afgelopen decennia, uniek voor Nederland. Naarmate de technologiepositie van Nederland in de wereld sterker werd, is ook de positie van HET Instrument internationaal relatief gegroeid. Met de verwachte aantallen van 15.000 tot 18.000 echt professionele bezoekers uit de kenniseconomie, logenstraft het evenement de lichte doemstemming die af en toe de kop opsteekt in de economische pers. FHI als organiserende brancheorganisatie is zeker niet zo somber als de geluiden die klinken rond de sluiting van Organon research. "Als er zoiets gebeurt, dan bevestigt dat de trend die wij zien naar schaalverkleining in de kenniseconomie", meent Kees Groeneveld, directeur van FHI, federatie van technologiebranches achter HET Instrument. "Slagkracht in technologie en innovatie gaat moeilijk samen met een R?-afdeling ver van jouw eigen hoofdkantoor. Dat geldt ook voor MSD, de nieuwe eigenaar van het vroegere Organon. Tegelijk zijn we eigenlijk wel happy met het beschikbaar komen van de mensen van het lab. Daar hebben we zo'n extreem tekort aan in de nabije toekomst dat elke beschikbaarkomende kenniswerker welkom is."

De trend naar meer inhoud is al een aantal jaren gaande in en rond HET Instrument. Het inhoudelijke conferentieprogramma groeit voortdurend, zowel in aantallen seminarsessies, als in 'attendence' aantallen bezoekers die deelnemen aan het conferentieprogramma. In 2008, de voorgaande editie, was de conferentie met 1.800 deelnemers van unieke omvang in zijn soort in Nederland. Dat was toen tien procent van alle HET Instrument bezoekers. Dit jaar is het aantal conferentie-onderdelen gegroeid naar 31 en verwacht de organisatie een nieuw recordaantal deelnemers.

Bij deze trend naar content passen ook de andere innovaties in het concept van HET Instrument. De beursvloer gaat later open en later dicht. Niemand hoeft in de file zijn of haar tijd te verdoen, zelfs niet wie naar een vroeg conferentie-onderdeel wil. Alle bezoekers kunnen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zelfs voor degenen die 's middags meedoen aan het conferentieprogramma is er nog volop gelegenheid de beursvloer op te gaan en daar van alles te beleven. Behalve allerlei themapaviljoens is er dit keer voor het eerst ook een avondprogramma met gratis catering en elke avond een compleet live concert met verschillende 'acts': Loïs Lane, Slagerij van Kampen en Big Black & Beautiful.

In de vier branches van FHI zijn in totaal achthonderdvijftig technologiebedrijven verenigd, waarvan er ongeveer vierhonderdvijftig deelnemen aan HET Instrument. De totale omzet van de bij FHI aangesloten bedrijven omvat ruim zesenhalf miljard euro. Op HET Instrument 2010 worden circa achttienduizend professionele bezoekers verwacht waarvan ongeveer tachtig procent hbo of academisch is opgeleid. Daarmee is HET Instrument verreweg het grootste technologie-evenement in de Benelux.





http://www.hetinstrument.nl