Historisch Museum Rotterdam

Fantastische fotografie
28 Sep 2010 - 09 Jan 2011
de Rotterdamse School?

In de jaren tachtig speelt Rotterdam een voortrekkersrol op fotografiegebied. Diverse fotografen leggen niet de realiteit vast, maar creëren hun eigen werkelijkheid met de camera. Zo komt een aan het surrealisme verwante ´Rotterdamse School´ tot bloei in een stad die zich graag laat voorstaan op een realistische aanpak. Gastcurator Rommert Boonstra heeft voor de tentoonstelling werk geselecteerd van meer dan twintig kunstenaars, fotografen en filmmakers. Hun fantastische beelden duiken in het Schielandshuis op in een stedelijk landschap van gevouwen papier met het Rotterdam van de jaren tachtig als achtergrond.

de realiteit is niet genoeg
Begin jaren tachtig maakt Nederland kennis met een lichting fotografen die méér wilde dan het reproduceren van de bestaande werkelijkheid. De realiteit is niet genoeg, ze zoeken beelden van nieuwe, onbekende werelden. Deze fantastische werelden leggen ze vast door ze zelf te creëren in geënsceneerde fotografie. Door de grote rol van Rotterdamse fotografen wordt deze door het surrealisme beïnvloedde stroming ook wel de Rotterdamse School genoemd.

werkers, dromers, visionairs
Rotterdam kent in de jaren tachtig naast de fotografen van de Rotterdamse school en de spreekwoordelijke noeste werkers ook dichters, dromers, fantasten, visionairs en non-conformisten. Op cultureel gebied is opeens alles mogelijk. Lantaarn/het Venster is een broedplaats van talent. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam wordt opgericht en erkent als eerste CBK van Nederland fotografie als autonome kunst. Poetry International en Film International groeien uit tot grootschalige evenementen.

bruisend Rotterdam
Ook buiten de instellingen bruist Rotterdam. Hard Werken lapt alle wetmatigheden van de vormgeving aan hun laars. Kunst en Vaarwerk tovert de buitenruimte om in een speeltuin voor reuzen. Kiem maakt onmiskenbaar Rotterdamse muziek in een mix van punk, jazz en electro. Tegen de achtergrond van dit Rotterdam is in het Schielandshuis het werk van diverse fotografen en andere kunstenaars te zien in een stadslandschap van gevouwen papier, een tentoonstellingsontwerp van Strange Attractors.

Deelnemende kunstenaars: Paul Beckman, Marcelle van Bemmel, Auke Bergsma, Rommert Boonstra, Hans Citroen, Henk Elenga, Daan van Golden, Gerard Hadders, Tom van den Haspel, Gerald van der Kaap, Wink van Kempen, Cor Kraat, Gina Kranendonk, Richard Polak, Geer Pouls, Peter Redert, Charly van Rest, Eric van der Schalie, Harry Sengers, Lydia Schouten, Henk Tas, Alan David-Tu, Rick Vermeulen en Steef Zoetmulder. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie in tijdschriftvorm.

manifestatie Fantastische Fotografie september 2010 - januari 2011 De geënsceneerde fotografie staat deze maanden in heel Nederland én in Antwerpen in de schijnwerpers. Diverse instellingen en galeries, waaronder het Historisch Museum Rotterdam, het Nederlands Fotomuseum en het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam, tonen werk van fotografen die hun eigen werelden scheppen.


Noot voor de redactie,