Gemeente Almere

Lancering BoekStart

28-09-2010 | Start: 10:30 | Eind: 12:00

Op dinsdag 28 september om 11.00 uur lanceert de nieuwe bibliotheek samen met de consultatiebureaus in Almere een nieuw project: BoekStart. BoekStart wil ouders stimuleren zo vroeg mogelijk met (voor)lezen te beginnen, al vanaf drie maanden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die op heel jonge leeftijd al met lezen in aanraking komen, daar hun latere (school)leven profijt van hebben. De nieuwe bibliotheek en de consultatiebureaus in Almere ondersteunen BoekStart. De nieuwe bibliotheek doet dit door haar collectie uit te breiden met BoekStart-boekjes die ouders met jonge kinderen kunnen lenen. Bij de consultatiebureaus krijgen ouders een waardebon uitgereikt. Met deze waardebon kunnen zij bij de nieuwe bibliotheek hun baby gratis lid maken. Zij ontvangen daarvoor een BoekStart-koffertje met twee boekjes cadeau. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

Programma

BoekStart wordt feestelijk gelanceerd op de peuter&kleuter afdeling in de nieuwe bibliotheek Stad. Het programma ziet er als volgt uit:

10.30 uur Inloop met koffie / thee

11.00 uur Welkom door Chris Wiersma

11.10 uur Overhandiging eerste BoekStart-koffertje aan ouders met baby

11.15 uur Voorlezen aan baby's

11.45 uur Einde, gelegenheid tot stellen van vragen

Engeland
BoekStart is ontstaan naar voorbeeld van het landelijke programma Bookstart in Groot-Brittannië. Daar krijgen ouders drie keer een boekenpakket, voordat hun kind naar school gaat. Onderzoek naar dit programma laat zien dat Bookstart-kinderen met een voorsprong aan het lees- en taalonderwijs beginnen. En dat zij deze voorsprong ook gedurende hun hele schoolloopbaan weten te behouden. Ook in het Nederlandse programma worden boeken verspreid. Hierbij speelt de openbare bibliotheek een actieve rol. De bibliotheek werkt samen met gemeente en consultatiebureau om ouders en kinderen vanaf het allereerste begin met (het lezen van) boeken in aanraking te brengen. BoekStart in Nederland richt zich om te beginnen op ouders van baby's. Later zal BoekStart zich richten op kinderen vanaf 1 jaar.

BoekStart wordt in het kader van Kunst van Lezen in opdracht van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap uitgevoerd door Stichting Lezen en het Sectorinstituut van Openbare Bibliotheken. Meer informatie is ook te vinden op www.boekstart.nl.