Senternovem

27-09-2010 |

Koelwaternetwerk UR Cool in Eeserwold in gebruik

Dinsdagmiddag 28 september 2010 neemt UR Cool BV in het aan de A32 gelegen bedrijvenpark Eeserwold bij Steenwijk, het Lake Source Cooling-systeem officieel in gebruik.

UR Cool (spreek uit `you are cool') is het eerste echte duurzame koelwaternetwerk van Nederland. Dit systeem levert namelijk, als enige systeem in Nederland, zijn koude uit een natuurlijke bron, zonder andere vormen van bijkoeling. Het bodemwater van de zandwinplas (Eeser Meer) dient als natuurlijke en milieuvriendelijke koudebron voor de bedrijfsgebouwen. De (toekomstige) bedrijven in Eeserwold profiteren van dit uiterst milieuvriendelijke en CO2-besparende koelsysteem en dat ook nog eens tegen fors lagere kosten.

Joint venture
UR Cool BV is een joint venture tussen Unica Installatiegroep en Roelofs Planontwikkeling. Roelofs ontwikkelt het bedrijvenpark en Unica heeft de technische knowhow voor de ontwikkeling en aanleg van dit systeem.
`Uniek in Nederland', bevestigt directeur ir. Laurens de Lange van Unica in Zwolle, `en dat geldt zeker voor de manier waarop wij het samen met Roelofs hebben aangepakt. In Steenwijk vormt het Eeser Meer een prima bron en eigenlijk kunnen we daarom hier spreken van de eerste echte Nederlandse Lake Source Cooling-toepassing, die enorm energiebesparend en duurzaam is.'

Hoe
Het principe is even simpel als helder: in het diepe meer heeft het bodemwater vanaf een diepte van circa achttien meter een vaste temperatuur van circa acht graden. Via een zuigkorf wordt dit water opgepompt, gefilterd en over een warmtewisselaar geleid. Aan de andere kant van de warmtewisselaar wordt het gekoelde water door een gesloten ringleiding naar de gebouwen getransporteerd. Hier komt het rechtstreeks in het koelsysteem van de gebouwen terecht, alwaar de koeling wordt afgegeven. Nadat de gebouwen hun warmte aan hun systeem hebben afgegeven is het water tot maximaal achttien graden opgewarmd. Na beluchting wordt het water weer in het meer teruggebracht. De Lange: `Eeserwold is als bedrijventerrein uitermate geschikt voor deze toepassing. Niet alleen door de aanwezigheid van het diepe water van het Eeser Meer, maar ook door de gunstige ligging, die de bedrijven zowel op de Eeser Campus als de Eeser Gaard vanaf het meer gemakkelijk bereikbaar maakt.'
De Lange verwacht dat de invoering van dit systeem tot gevolg zal hebben dat zich in Eeserwold juist bedrijven gaan vestigen die echt volledig duurzaam willen werken.

Het project is mede mogelijk gemaakt door NL Energie en Klimaat, onderdeel van Agentschap NL, hét aanspreekpunt voor bedrijven op het gebied van duurzaamheid en innovatie.