D66

dinsdag 28 september 2010

Nederlandse staat moet stresstest ondergaan

D66-Kamerlid Wouter Koolmees (D66) stelt vandaag bij de Algemene Financiële Beschouwingen voor dat de Nederlandse staat een stresstest ondergaat. Koolmees: "Naast de kredietcrisis staat Nederland nog voor andere grote uitdagingen, zoals de vergrijzing en oprakende aardgasvelden. Ook staat de belastingbetaler voor grote bedragen garant. Ik wil weten of de schatkist tegen die risico's bestand is, ook als er een nieuwe crisis komt."

Risico's voor de staat

De overheid geeft veel verschillende garanties af, een kleine greep: de nationale hypotheekgarantie, een garantstelling voor spaargeld, exportkredietverzekering en garanties op leningen van banken. Deze garanties zijn de afgelopen jaren fors uitgebreid en dat brengt risico's met zich mee. Koolmees: "De risico's moeten weer terug naar de markt, waar ze horen. Nu blijkt dat het kabinet de garanties juist uitbreidt. Ik wil weten waarom het kabinet dit doet. Gratis geld bestaat immers niet."

Stresstest bij banken

Bij banken is het normaal om stresstesten uit te voeren. Toezichthouders willen weten of een bank bestand is tegen het een financiële crisis, een bubbel in de huizenprijzen of het instorten van de dollar. Verschillende scenario's worden op banken losgelaten om te zien of ze voldoende buffers hebben om de problemen op te vangen. Ook de Nederlandse overheid zou er goed aan doen om voor verschillende scenario's door te rekenen of er voldoende buffers zijn. Zo weten we zeker dat Nederland zijn kredietwaardigheid kan behouden.

Koolmees: "Als er problematische risico's op de begroting staan is het goed om dat nu te weten. Dan kunnen we geleidelijke maatregelen nemen. Als we er door een crisis achterkomen, moet er hard worden ingegrepen, zoals nu in Griekenland. Met alle sociale onrust van dien."

Studiegroep Begrotingsruimte

De Studiegroep Begrotingsruimte (een belangrijk adviescollege van het kabinet) adviseerde eerder om de staat een stresstest te laten ondergaan. Als Koolmees een meerderheid achter zijn voorstel krijgt is Nederland voor zo ver bekend het eerste land dat een dergelijke test uitvoert