Cultuurfonds kent Martinus Nijhoff Prijs toe aan Riet de Jong-Goossens

28/09/2010 10:09

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 28 september 2010. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Martinus Nijhoff Prijs / Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Vertalingen 2010 toegekend aan Riet de Jong-Goossens. Zij ontvangt deze prijs van 35.000 euro voor haar vertalingen van Zuid-Afrikaanse literatuur naar het Nederlands. De uitreiking vindt plaats op 6 maart 2011 samen met de uitreiking van de Martinus Nijhoff Prijs 2011.

Riet de Jong-Goossens (Sas van Gent, 1937) uit Nijmegen studeerde eerst Franse Taal en Letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap, voordat zij zich op het Zuid-Afrikaans stortte. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in literaire vertalingen. Haar eerste gepubliceerde vertaling was Donkerboskind (1989) van de Zuid-Afrikaanse schrijver Louis Kruger.

In ruim twintig jaar heeft De Jong-Goossens tientallen boeken vertaald van schrijvers als Ingrid Winterbach, Koos Prinsloo en Marlene van Niekerk (onder andere Agaat), waarmee zij een groot deel van de Zuid-Afrikaanse literatuur voor het Nederlandse publiek heeft ontsloten. Daarnaast zette zij zich op vele andere manieren in voor de Zuid-Afrikaanse literatuur, ondermeer als redactielid van het Maandblad Zuid-Afrika, als recensent en als medewerker aan literaire bijeenkomsten over Zuid-Afrikaanse literatuur.

Uit het juryrapport

'Uit haar vertalingen blijkt dat Riet de Jong-Goossens een gedreven vertaler is, die de brontekst uiterst grondig bestudeert en onvermoeibaar zoekt naar de beste manier om deze in de doeltekst om te zetten. Steeds weer lukt het haar de authentieke toon te treffen en van opvallend moeilijke Zuid-Afrikaanse boeken prachtige Nederlandse teksten te maken.'

Martinus Nijhoff Prijs

De Martinus Nijhoff Prijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. De prijs wordt sinds 1955 jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend. Aan de prijs is een vrij besteedbaar bedrag van 35.000 euro verbonden. De jury van de Martinus Nijhoff Prijs 2010 bestond uit Ria van Hengel, Ton Hoenselaars, Linda Pennings, Annelies Schulte Nordholt en Willem Weststeijn (voorzitter).





http://www.cultuurfonds.nl