Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Actie ROVER tegen OV-bezuinigingen Noord-Holland 20% minder bussen vanaf 2011

Provincie Noord-Holland wil vanaf 2011 enorm bezuinigen op het openbaar vervoer. De plannen leiden tot 20% minder busvervoer en zullen dus grote gevolgen hebben voor de mobiliteit van de Noord-Hollanders. Tegelijk wil de provincie wel investeren in wegen. ROVER is woedend en vindt dat de provincie OV-reizigers de rug toekeert. De reizigersvereniging stuurt een brandbrief naar de provincie en start een petitie op de website www.reizigersprotest.nl. ROVER wordt hierbij gesteund door verschillende regionale organisaties die zich willen inzetten voor het behoud van het OV.

Noord-Holland wil vanaf 2011 EUR 65 miljoen bezuinigen, 1/6 van dit totale bedrag moet worden verdiend door het openbaar vervoer binnen de provincie sterk in te krimpen. De gevolgen zijn verstrekkend: volgens de plannen wordt het fijnmazig OV-net teruggebracht naar een grofmazig net met slechts beperkt busvervoer op werkdagen na 21:00 uur en in de weekenden. Op het aantal diensturen wordt 20% bezuinigd en voor Het Gooi wordt nog eens 6% bezuinigd op het omstreden dienstregelingvoorstel. Voor veel reizigers zal het openbaar vervoer daarom aanzienlijk slechter worden.

"Met de bezuinigingsplannen stuurt de provincie aan op een bereikbaarheidsinfarct in de Noordelijke Randstad. Reizigers die afhankelijk zijn van het OV krijgen te maken met zware vervoersarmoede". Dit schrijft ROVER dinsdag in een brief aan de provincie. Donderdagavond 30 september gaat de provinciale commissie Verkeer vergaderen over het bezuinigingsvoornemen van de VVD-gedeputeerde Elisabeth Post.

De Noord-Hollandse afdelingen van ROVER zijn geschokt door de scheve verhoudingen in de bezuinigingen: terwijl een enorm bedrag op OV wordt bezuinigd, worden er juist miljoenen geïnvesteerd in wegen. "De provincie laat hiermee duidelijk zien de auto vele malen belangrijker te vinden dan het OV", aldus Han van Spanje, voorzitter van ROVER-Haarlem. "Het zal Connexxion reizigers kosten, omdat er minder wordt gereden. Uit onderzoek is gebleken dat, iemand die het OV achter zich laat er niet meer terug komt. Er wordt gekozen voor kortzichtig bezuinigen i.p.v. voorzichtig snoeien met het oog op toekomstige economische ontwikkelingen"

Reizigersvereniging ROVER vindt de maatregelen volstrekt onacceptabel en voorziet dat vele reizigers het OV voorgoed de rug zullen toekeren. ROVER krijgt nu al bijval van politieke partijen, zoals de SP en GroenLinks, milieugroeperingen, zoals Milieudefensie en Stichting Milieu- en Natuurbescherming Kennemerland en wijkraden, zoalsWijkraad Europawijk en Wijkraad Oude Amsterdamse Buurt. De organisaties roepen de reiziger op zo snel mogelijk te protesteren via www.reizigersprotest.nl.
Pagina geplaatst: 28 september 2010